Francuski vojnici u Centralnoafričkoj Republici nastavili su juče razoružavanje opasnih grupa u glavnom gradu Banguiju, pošto su dobili podršku francuskog predsednika Fransoa Olanda. Predsednik Oland juče je bio u kratkoj poseti Banguiju i izjavio da je francuska misija u toj zemlji „opasna“, ali „potrebna“ da bi se izbeglo veće krvoproliće.

Francuske snage u Centralnoafričkoj Republici pretrpele su gubitke pogibijom dva svoja vojnika u noći između ponedeljka i utorka, blizu aerodroma gde je stacionirana većina Francuza. Francuska ima ukupno 1.600 vojnika u Centralnoafričkoj Republici u okviru operacije „Sangaris“. Došli su na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN od 5. decembra kojom je odobrena zajednička vojna akcija francuskih i afričkih trupa da bi se okončao rat.

Francuska vojska helikopterima nadzire kretanja u gradu gde je na snazi policijski čas od 18 do šest časova, a ima i zadatak da muslimane zaštiti od odmazde hrišćanskog stanovništva koje su mesecima terorisali pripadnici bivše pobunjeničke grupe „Seleka“. U ponedeljak i utorak, posle razoružanja uglavnom muslimanskih oružanih grupa, bilo je pljačkanja prodavnica muslimana.

Francuski vojnici imaju zadatak da ponovo uspostave bezbednost, zaštite stanovništvo i garantuju humanitarnu pomoć u toj zemlji zahvaćenoj međuverskim nasiljem od marta ove godine kada je vlast preuzela koalicija raznorodnih, uglavnom muslimanskih pobunjeničkih grupa. Situacija u Banguiju je veoma nestabilna sa pljačkama i pokušajima osvete prema muslimanskim civilima. S druge strane, vrlo je malo informacija iz unutrašnjosti zahvaćene neprestanim napadima hrišćana i muslimana i odmazdom. Delovi zemlje su odsečeni i mnogi strahuju da je broj mrtvih veliki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari