Prvi mečevi osmine finala Lige šampiona doneli su očekivano zanimljivu igru, veliku borbu, ali i ispunili prognozu o imenima klubova koji će se naći u četvrtfinalu. Tako su u utorak veče Juventus i PSŽ ispunili očekivanja i već u prvim duelima „odradili“ posao, dok jedina crna tačka može biti direktan crveni karton prve zvezde „svetaca“ Zlatana Ibrahimovića.


Stara dama je u potpunosti nadigrala Seltik na gostovanju (0:3) i tako neopisivo podsetila na slavne dane torinskog kluba koji nekoliko godina tavori na međunarodnoj sceni. Juventus od skandala sa nameštanjem utakmica u Seriji A i izbacivanja u drugu ligu, na međunarodnoj sceni nije ostavio zapažen trag s obzirom da su protekle dve sezone ispali već u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope, a pre toga samo u dva navrata, opet po jednom, stigli do osmine finala dva nadmetanja. Poslednji put crno-beli tim je četvrtfinale igrao upravo u godini u kojoj je optužen za „kalčopoli“, a u finalu su nastupili poslednji put pre tačno jedne decenije, kada ih je u italijanskom finalu savladao Milan.

– Ostvarili smo dobar rezultat, moji igrači su bili fenomenalni. Pokazali smo da imamo karakter u teškoj atmosferi i na teškom gostovanju. Seltik možda nije među najboljim klubovima Evrope, ali nije slučajno da su savladali Barselonu i eliminisali Benfiku – analizirao je trener Juventusa Antonio Konte.

Jednako ubedljiv na gostovanju u Valensiji je bio i francuski PSŽ, iako rezultat od 1:2 govori da se španski klub ima čemu nadati u Parizu. Plejadom vrhunskih igrača, predvođenih Ibrahimovićem i Lavecijem, „sveci“ su stekli prednost, ali će u revanšu na teren morati bez reprezentativca Švedske koji je u poslednjim trenucima susreta zaradio direktan crveni karton.

Jedan od trenutno najskupljih i igrački najjačih klubova Starog kontinenta ima ambiciju da prođe u samu završnicu i da svojim prvim trofejem u najjačem takmičenju donese Francuskoj prvu titulu posle tačno dve decenije, kada se na krov Evrope popeo Marsej. U međuvremenu Liga 1 je samo još jednom imala finalistu, u sezoni 2003./2004. kada je Monako poražen od Porta koji je trenirao Žoze Murinjo. Ipak, daleko od toga da će se PSŽ „prošetati“ do titule jer njihova snaga još uvek nije bila na pravom testu sa evropskim velikanima. „Sveci“ su do sada zaseli na čelo francuskog prvenstva, bili neprikosnoveni u grupi A protiv ne tako jakih Porta, Dinama iz Kijeva i istoimenog kluba iz Zagreba, ali će prava provera verovatno doći tek u četvrtfinalu. Jačinu protivnika odrediće i žreb, a nije isključeno da to bube neki od timova koji decenijama grade status.

Oproštaj velikana

Već nakon žreba osmine finala Lige šampiona bilo je jasno da će neki od velikana završiti takmičenje već na prvoj stepenici nokaut faze. Tako će zbogom Evropi već do sredine marta reći Real Madrid ili Mančester junajted, Arsenal ili Bajrn, odnosno Milan ili Barselona. S druge strane, četvrtfinale će videti neko od autsajdera za osvajanje trofeja poput Galatasaraja, Šalkea, Malage ili Porta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari