Frank-Valter Štajnmajer: Molba za oproštaj

Ostavite komentar


  1. Pogledajte činjenicu da je nemačkom predsedniku dozvoljeno da stoji pred vama, da govori na ovom trgu, na ovaj dan, to pokazuje to čudo pomirenja. Pomirenje je blagoslov koji mi Nemci nismo mogli da tražimo, ali to je nešto što smo želeli da dobijemo. (Nemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer, Varšava 1.9.2019.). Teško da bi Putin ovako nešto izgovorio Poljacima, pa ne čudi što nije pozvan.

    1. Govorite o onih 850 milijardi evra koje Poljaci najavljuju da ce potrazivati?
      Mislite da se Nemci izvinjavaju zato sto su iskreni u namerama? A desnica je pocela tamo da divlja uprkos ekonomskom rastu?
      Nemojte da ste naivni.
      Sad posle ovog izvinjenja neka im zatraze 1.500 milijardi evra ratnih reparacija, ionako se bogate na slabom evru koji kontrolu kao i na tome da do 2106. nisu imali minimalnu cenu rada pa su time potopili ceo evropski kontinent.
      Rusi kao Rusi bar covek zna sta da ocekuje od njih-nista.

      1. „Mislite da se Nemci izvinjavaju zato sto su iskreni u namerama“?
        Bilo bi dobro, g. „Amsterdam“, da nam date malo argumenata, za Vaše tvrdnje i merilo za „iskren-neiskren“!?
        Ovo je drugi put, da se Predsednici Bundesrepublike, javno, pred „celim svetom“, znači, najviši nemački rukovodioci, Willy Brandt i Frank Walter Steinmeier, iskreno izvinjavaju poljskom narodu, za nedela njihovih sunarodnika pod rukovodstvom nacionalsocijalista-Adolfa Hitlera, a, zarad dobrosusedskih odnosa i bolje budućnosti svojih država!!!
        Moglo bi se to primeniti i ovde, samo, mi, za sada, nemamo takvog harizmatu, na žalost!!!???
        Pozdrav iz Banata!

        1. Mislite da se izvinu Srbima za tri genocida? Šalim se. Oprostiće nam što su nas tukli jelte.

    2. Jel da im se izvine za onih 600000 Rusa koji su poginuli da ih oslobode od nacista samo da bi im se danas pridružili?Aha, važi.
      Nego kad će da se izvinu Srbima za 3 genocida samo u prošlom veku?
      Ah da, vas za to nije briga.

  2. I Putinu je bilo mesto na obelezavanje tragicnog dogadjaja, u funkciji predstavnika Ruskog naroda da izrazi izvinjenje za saucesnistvo sa Hitlerom u komadanju Poljske!

    1. Zanimljivo. Rusija je vratila samo ono što su Poljaci oteli 20 godina pre toga a posle rata im dale Pruske i industrijske zapadne krajeve koji su bili nemački u zamenu za stepe koje nisu bile poljske.
      Uzgred da je Hitler startovao iz današnje Ukrajine kada je krenuo na Moskvu pitanje je da li bi bio zaustavljen a onda ne bi bilo ni Stojana ni Poljaka. Ali globalisti (i njihovi lakeji) su uvek bili slabi u geopolitici.

  3. Vrlo lepo. E treba ga sad zamoliti da takve reči izgovori i bilo gde u bivšoj Jugoslaviji.

    Da nije bilo Hitlera da razbije Jugoslaviju i da sponzoriše logore smrti za Srbe i Jevreje kojima su upravljale ustaše, ne bi bilo ničeg lošeg između Srba i Hrvata što bi prevazišlo mlako rivalstvo Čeha i Slovaka, ili Austrijanaca i Mađara. Jugoslovenski narodi nikada nisu ciljano napadali jedni druge pre Drugog svetskog rata, i lepo su koegzistirali vekovima zadržavajući isti jezik uprkos vekovnoj političkoj razdvojenosti, formirajući jugoslovensku ideju i na kraju i samu zemlju Jugoslaviju. Bivša Jugoslavija čak i sada izgleda na mapi otprilike kako ju je Hitler i podelio, tako da smo baš mi mesto u Evropi gde je Hitlerova zaostavština uništenja danas najvidljivija. Svaki izbori u bilo kojoj od naših mikro državica i teme o dugovima komšija iz prošlosti lako donose glasove strankama koje nemaju nikakvih boljih političkih ideja.

    Volio bih da ljudi u Evropi i svetu a i kod nas to prepoznaju i da prestanu da gledaju u Balkan kao mesto beznadežno zaglavljeno u prošlosti zbog nekakvog urođenog tribalizma ili civilizacijske zaostalosti. Neko iz Nemačke bi trebalo da dođe na balkanska stratišta i izvini se ovde Jevrejima i Slovenima i glasno kaže da Hrvati i Srbi jedni drugima nisu napravili zlo po narodnoj volji, nego su to uradile Hitlerove postavljene nacističke marionete koje su imale 5% podrške naroda pre okupacije (malo Srba npr. zna da su Hrvati podržavali listom Mačeka, kojeg su ustaše poslale u Jasenovac). Nemci bi morali reći da je Hitler taj ko je posejao seme ratova devedesetih, i morali bi pomoći ovdašnjoj politici da prevaziđe te teme.

    Najmanje što bi Nemačka trebalo da uradi je da bude lider u uvođenju ostatka Balkana u EU i da podseti povremeno kao u ovom govoru na odgovornost za krvoproliće Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Umesto toga, nemački ambasadori sede nezainteresovano, dok se Srbi i Hrvati 30 godina stalno svađaju ko je prvi počeo, dok su zapravo prvi počeli Nemci, a zatim su ih Hrvati i Srbi zajedno isterali junačkom borbom.

    Takođe Nemci rado koriste 600.000 stranih radnika iz bivše Jugoslavije tako što biraju ko im treba, dok istovremeno drže same države izvan EU, eksponirane za rusko i tursko i svakojako mešanje.

    1. Vladimire, Vladimire…kakav danak neiskustvu…promatrate istoriju kao i Vučić kad priča o ratu 90-ih – od Oluje…
      Loše između Hrvata i Srba je krenulo mnogo prije 2. svetskog rata – jeste li čuli za atentat u Skupštini 1928.g.?
      Da Vas malo podučim: “ Atentat u Narodnoj skupštini 1928., dogodio se 20. juna 1928. godine kada je u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu izvršen atentat na zastupnike Hrvatske seljačke stranke, Ivana Pernara, Đuru Basarička, Ivana Granđu, Stjepana Radića i Pavla Radića. Atentat je izvršio zastupnik Narodne radikalne stranke, Puniša Račić.“
      Dakle, u skupštini se ubija vođstvo hrvatskog naroda i time ga se politički obezglavljuje.
      Da ne duljim, istražite posledice i videćete da je u korenu svakog sukoba s komšijama slavenima – srpski hegemonizam, želja da se vlada drugima, kako tada, tako i 90-ih…
      Tužna i žalosno, ali to je istina…boli me i sram me, ali je istina…
      3/4 na poslednjim izborima su dobili likovi iz 90-ih, Srbija je i dalje u mraku…

      1. Gospođo Ana, to što pričate je elementarna istorija iz osnovne škole i to svako zna pa sam naravno i ja uzeo u obzir. Po vašim zaključcima rekao bih da vi možda ne znate da su pre toga Srbi izgubili četvrtinu (!) stanovništva u Prvom svetskom ratu, opet od tih istih Nemaca, pa je u toj demografskoj katastrofi i bio koren tog hegemonizma. Za koji se inače slažem da je devedesetih rasturio Jugoslaviju i ne pravdam ga nego ga objašnjavam. Ne zaboravite ni da su nakon atentata u skupštini Hrvati i Makedonci ubili Srbima kralja oslobodioca.

        Dakle stvari nisu bile nikako dobre među političarima, ali se ni narod ni političari nisu prezirali kao sada. Glavni dokaz je da je 1939. dogovorena između kneza Pavla i Mačeka Banovina Hrvatska bez ikakvih velikih potresa u državi i velikosrpske agresivne reakcije iz Srbije ili iz krajeva u Hrvatskoj, i eno nađite na internetu Mačeka gde nakon sporazuma viče živjela federativna Jugoslavija. Znajte takođe i da je predstavnik Srba „prečana“ bio Svetozar Pribićević, koji je u kasnijoj fazi svoga rada bio daleko bliži politici iz Zagreba nego iz Beograda, takođe bivajući zgađen velikosrpskom politikom.

        Da zaključim, nisam rekao da bi Srbi i Hrvati bez Hitlera opstali zajedno, nego da bi prošli kao Česi i Slovaci na primer. Verovatno bi Hrvatska bez Hitlera postala na kraju nezavisna u granicama banovine iz 1939, ali se zato Srbi ne bi imali zbog čega tu da pobune jer ih niko nije bacao u jame, i ostali bi da žive na svojoj zemlji, a Srbija bi Hrvatskoj bila nakon nekog vremena najbliža i prijateljska zemlja koja joj je pomogla da stekne svoju državu. Meni je to mnogo bolji ishod za ljude, privredu ali i kulturni prostor i nasleđene moralne vrednosti. Nadam se i vama i svakom normalnom mada mnogi u Hrvatskoj više vole ovu etnički čistu a manju zemlju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.