Osam meseci nakon izbornog trijumfa, predsednik SAD Barak Obama odneo je još jednu ključnu pobedu kada je bivši komičar Al Franken proglašen pobednikom u trci za mesto senatora iz Minesote. Vrhovni sud Minesote doneo je jednoglasnu odluku u korist Frankena, a protiv dosadašnjeg senatora republikanca Norma Kolemana, koji je priznao poraz. Demokrate su tako dobile 60 od ukupno 100 poslaničkih mesta u Senatu. To je dovoljno da se prevaziđu kočnice u proceduri koje postavljaju republikanci, kao što je opstrukcija zakonodavne agende Obame.


Odluka suda usledila je samo dva dana nakon što je guverner Minesote iz redova republikanaca Tim Polenti priznao da je spreman da potpiše šta god sudije odluče, čime se isključuje svaka mogućnost da se ospori odluka Vrhovnog suda SAD. Tom odlukom će biti okončan spor od 238 dana tokom kojeg su suprotstavljene strane bile promenljive sreće.

Koleman, koji je težio drugom mandatu, dobio je blagu prednost 4. novembra 2008. u odnosu na Frankena, ali su rezultati bili tesni što je automatski dovelo do ponovnog prebrojavanja 2,4 miliona glasačkih listića. Rezultati ponovnog prebrojavanja pokazali su da je Franken, liberalni satiričar i bivši pisac i glumac u popularnom televizijskom šou „Saturday night live“, u prednosti u odnosu na Kolemana za samo 225 glasova. Koleman je nakon toga osporavao takav ishod i panel sudija se složio da se doda još nekoliko stotina prethodno odbačenih glasačkih listića koji su dostavljeni poštom, što je potvrdilo pobedu Frankena koji je nakon toga imao 312 glasova.

Vrhovni sud Minesote odlučio je da se Franken proglasi pobednikom. Sud je doneo jednoglasnu odluku da je Al Franken dobio najveći broj glasova čime stiče pravo da primi izborni sertifikat kao senator SAD za državu Minesota. Franken će moći da stupi na funkciju kada Senat održi sednicu sledeće nedelje nakon praznika 4. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari