Frans pres javlja o demonstracijama studenata zbog imenovanja dekana FPN 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Više stotina studenata sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu demonstriralo je juče protiv imenovanja za dekana tog falulteta profesora koga je ranije više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, javlja agencija Frans pres.

„Ovaj fakultet treba da nam pokaže smisao vrednosti ali nije nije uspeo. On nije uspeo zato što je ono čemu nas uči to da možemo biti seksualni predator, ili uznemirivač i da budemo nagrađeni dobijanjem položaja“, rekla je za Frans pres Jovana Krstić, 28-ogodišnja sstudentkinja koja je učestvovala u organizaciji ovog protesta.

Prve optužbe protiv profesora Slaviše Orlovića (58) potiču od pre više od dvadeseet godina, ali kada je njegovo ime bilo pomenuto za mesto dekana Fakulteta političkih nauka, brojne žene su se izjasnile na društvenim mrežama, piše francuska agencija.

U 2014. godini kada je bio zamenik dekana jedna studentkinja je javila upravi univerziteta da je uznemiravao. On je tada izgubio svoju titulu, zvanično je rečeno da je to zbog „nesposobnosti da sarađuje sa upravom“ univerziteta, podseća Frans pres.

„Ako univerzitet predstavlja čovek koji je bio nasilan više od 25 godina kako možemo da mislimo da će prestati da bude takav kad jednom dođe na mesto dekana,“ rekla je tokom demonstracija Jelena Riznići iz grupe „Solidarnost žena“ koja nedeljama objavljuje svedočenja studentkinja preko društvenih mreža.

Protest je organizovan pred sednicu Saveta fakulteta na kojoj je trebalo da bude glasano o izboru Orlovića.

Profesor Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu Slaviša Orlović ipak je juče izabran za dekana tog fakulteta, potvrdio je za Insajder Uroš Šuvaković, član Saveta Fakulteta.

Rekao je da nije bilo ponovnog glasanja, već je zbog ostavki koje je prethodno podnelo petoro od ukupno 27 članova Saveta, odlučeno da je 13 glasova dovoljno za izbor Orlovića. Na sednici Saveta u petak je bilo 16 članova tog tela.

Odlazeći dekan Dragan Simić kome uskoro ističe mandat, obratio se ranije studentima koji su demonstrirali i rekao da je Fakultet obavezan da na isti način i bez ikakve poštede za bilo koga štiti sve studente, a na prvom mestu studentkinje, kao i sve zaposlene.

„Kao otac devojčice zabrinuta sam što se takve stvari dešavaju. Kada kažem da sam šokiran i ogorčen to je eufemizam. Nema dovoljno jakih reči u srpskom jeziku da izraze šta oseđam kada čujem sve te (iskaze)“, rekao je juče Simić.

Studenti su njegove reči dočekali sa podozrenjem i pitali ga zašto nije delovao ranije.

Studenti su najavili nove proteste ako Orlović bude izabran.

Frans pres ukazuje da su ovakve demonstracije još retke u Srbiji gde je jaka patrijarhalna tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari