Nakon nepunih jedanaest meseci na vlasti, popularnost predsednika Francuske Fransoa Olanda znatno je opala. Dve trećine Francuza razočarano je Olandovom politikom, prvenstveno zbog toga što nije odlučniji u reformama koje bi Francusku izvukle iz krize. Neki njegovi potezi nisu naišli na podršku, a Olandova Socijalistička partija (PS) nema šta novo da ponudi građanima, smatraju sagovornici Danasa.


Prema rezultatima poslednjih anketa, čak 68 odsto i nešto manje od polovine (44 odsto) birača razočarano je Olandovom politikom. Među njima, 92 odsto su pristalice desnice, a 39 odsto levice. Od Francuza svih usmerenja koji su glasali za Olanda u drugom krugu predsedničkih izbora, njih 44 odsto kaže da nisu zadovoljni šefom države, a njih 55 odsto da jeste.

– Kapitalistički model Francuske ne može da konkuriše drugim državama poput Nemačke i SAD i nije prilagođen potrebama 21. veka. Francuzi su od Olanda očekivali da će da napravi čudo, ali on to nije uspeo. Popravio je malo rejting vojnom akcijom u Maliju, ali neznatno – kaže za Danas Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj i profesor FPN.

On ukazuje da Socijalistička partija nema šta novo da ponudi francuskim građanima. Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, smatra da je još rano komentarisati Olandovu vladavinu.

– U zemljama sa dugom tradicijom demokratije, nezadovoljno biračko telo odmah reaguje – navodi Stanojlovićeva.

Neki potezi Olanda, poput pokušaja oporezivanja bogataša, prema njenom mišljenju, nisu naišli na podršku. Stanojlovićeva ističe da su Francuzi mislili da će sa promenom vlasti doći do boljitka, što se nije dogodilo.

Podaci istraživanja javnog mnjenja pokazali su da većina Francuza ne veruje da će Oland održati obećanje i spustiti budžetski deficit na tri odsto BDP-a, preokrenuti trend povećanja nezaposlenosti, ali i da neće povećavati poreze za srednju klasu. Kada su u pitanju reforme, 54 odsto Francuza ocenjuje da vlada ne ide dovoljno daleko, njih 21 odsto smatra da ide dobrim tempom, a 21 odsto da ide suviše daleko u reformama. Posledica ovog bilansa je da 51 odsto Francuza smatra da bi Nikola Sarkozi bio bolji nego Oland da je ponovo izabran za predsednika.

Više od tri miliona nezaposlenih

Francusko Ministarstvo rada nedavno je objavilo da je u Francuskoj registrovano 3,169 miliona nezaposlenih, što je rekordan broj u poslednjih 21 mesec. Inače, najveći broj nezaposlenih zabeležen je u januaru 1997, kada ih je bilo 3,195 miliona. Vlada se nada da će do kraja godine biti zaustavljen rast nezaposlenosti. Međutim, da bi se to ostvarilo, privreda treba da ostvari rast od 1,5 odsto, dok je OECD prognozirala da će ovogodišnji rast francuske privrede iznositi samo 0,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari