Austrijanac Jozef Fricl, optužen da je svoju kćerku držao zatočenu 24 godine u podrumu kuće u kojoj je živeo i s njom dobio sedmoro dece, priznao je juče prvog dana suđenja u gradu Sent Peltenu da je kriv za incest i silovanje. On se takođe tereti za prinudu, zarobljavanje, lišavanje slobode i ubistvo iz nehata. Čovek koga mediji nazivaju „austrijskim monstrumom“ negirao je optužbe u vezi sa smrću jednog od novorođendčadi, kao i zarobljavanje kćerke Elizabete. Tužilaštvo tvrdi da je Fricl u slučaju smrti deteta odgovoran za ubistvo iz nehata. On je pre 32 godine prvi put izvršio obljubu nad svojom tada jedanaestogodišnjom kćerkom.

Lokalni mediji prikazali su 73-godišnjeg Fricla kako u pratnji policije ulazi u sudnicu noseći plavu fasciklu koja mu je prekrivala lice. On je odbio da odgovori na pitanje novinara. Pretpostavlja se da je oko 200 novinara bilo ispred sudnice, dok je manje od stotinu dobilo dozvolu da prisustvuje procesu. Sudija je ubrzo naredio da kamermani i fotografi napuste sudnicu.

Nakon njihovog odlaska Fricl je spustio fasciklu. Iznad sudnice je zabranjen prelet aviona, kako novinari ne bi iz helikoptera slikali zgradu. Fricl se u zatvoru u Sent Poltenu nalazi od hapšenja pre godinu dana. Tužilaštvo tvrdi da je Fricl u slučaju smrti jednog deteta odgovoran za ubistvo zbog nemara. Svi dokazi na suđenju biće izneseni iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti ili medija. Detalji procesa biće objavljivani medijima svako popodne. Očekuje se da će suđenje trajati sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari