U svom redovnom godišnjem izveštaju o stanju medija u svetu, uticajna američka nevladina organizacija Fridom haus ocenila je (30. aprila) da je štampa u Srbiji „delimično slobodna“.

To je različito od informacije koju je prenela jedna naša agencija, da je Fridom haus ocenio da mediji u Srbiji uživaju potpunu slobodu. Fridom haus u svojoj metodologiji ima skalu od tri ocene: slobodna, delimično slobodna, i neslobodna štampa (free, partly free, not free).

Monitoring je u prošloj godini vršen u 196 „zemalja i teritorija“. Prvi put, naglašeno je u saopštenju za štampu, dat je zaseban rezultat za Kosovo koje je poput Srbije ocenjeno kao „delimično slobodna“ zemlja za medije. Srbija je, prema broju bodova rangirana na 78-79 mesto koje deli sa Istočnim Timorom, a Kosovo je na 108-109 poziciji, zajedno sa Ukrajinom.

Inače, 69 zemalja ima slobodnu štampu, 64 delimično slobodnu i 63 neslobodnu. Samo 17 odsto svetske populacije uživa prednosti slobodnih medija. Najbolja situacija je u zemljama Zapadne Evrope gde su jedino Italija i Turska ocenjene kao delimično slobodne. Iz našeg regiona, status slobodne zemlje uživa Slovenija. Iza Srbije plasirane su Crna Gora (80), Hrvatska – koja se u Saopštenju za štampu izričito navodi kao država u kojoj su prisutne negativne tendencije (85) – Makedonija (94) i BiH (97).

Netačno prenošenje ocene za Srbiju povuklo je za sobom nekoliko samozadovoljavajućih reakcija, među njima i onu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Fridom haus prati stanje novinarskih sloboda trideset godina. Njegovi istraživači primećuju da smo posle dve decenije napretka u ovoj sferi suočeni sa pogoršanjem stanja. Kao „najgori među najgorima“ navode se Severna Koreja, Iran, Libija, Kuba, čak i Rusija, u kojima je prema ocenama Fridom hausa veoma ugrožena sloboda medija.

Rezultati monitoringa saopštavaju se na nekoliko dana pre Svetskog dana slobode štampe (3. maj). Povodom ovoga Dana u Beogradu se u utorak (4. maj) održava okrugli sto o istraživačkom novinarstvu, uz asistenciju Američke ambasade i OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari