Fridom Haus: Srbija i dalje slobodna zemlja na internetu ali provladini akteri kontrolišu narativ 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Srbija je slobodna zemlja u sferi interneta, ali provladini akteri kontroliši narativ na mrežama, pokazalo je istraživanje američke organizacije Fridom Haus u 2024. godini koje danas prenosi Glas Amerike.

 

Ukazuje se da Srbija ove godine ima 70 poena na skali slobode interneta, što je za jedan manje nego prošle i pretprošle.

Od osam vrsta pretnji po slobodu na internetu koje prati Fridom Haus, organizacija sa sedištem u Vašingtonu, u Srbiji su zabeležene dve.

Prva je iz kategorije manipulacije narativom u raspravama na internetom koje vrše provladini učesnici. Druga se odnosi na fizičke napade ili ubistva blogera ili osoba koje deluju na internetu.

U izveštaju za Srbiju navodi se da se novinari često suočavaju sa fizičkim napadima i pretnjama u vezi sa onlajn i oflajn izveštavanjem.

Fridom Haus ukazuje da je Nezavisno udruženje novinara Srbije dokumentovalo 183 napada u 2023. godini i 36 dodatnih napada na novinare u periodu od januara do aprila 2024, kako onlajn tako i oflajn.

Brojka iz 2023. predstavlja povećanje u odnosu na 2022. kada je bilo ukupno 137 napada, navodi se u izveštaju.

Od ukupno 219 slučajeva u 2023. i početkom 2024, 15 su bili fizički napadi. Ostali napadi su verbalni, pritisci i pretnje, kao i napadi na imovinu novinara.

Pretnje smrću nisu neuobičajene na društvenim mrežama u Srbiji i skoro isključivo se koriste protiv nezavisnih novinara, aktera civilnog društva, opozicionih političara, pa čak i pojedinaca čija se mišljenja razlikuju od narativa koje sponzoriše država, navodi se u izveštaju Fridom hausa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari