U godišnjem izveštaju nevladine organizacije Fridom haus o političkim pravima i slobodama, Srbija je označena kao slobodna zemlja. Slobodne zemlje u regionu su još i Hrvatska i Crna Gora, dok su druge države regiona svrstane među delimično slobodne.



Srbija je ocenjena kao slobodna zemlja, u koje spadaju one sa političkom konkurencijom, koje poštuju građanska prava i ljudske slobode i imaju nezavisne medije.

Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo, koje je u ovom izveštaju ocenjivano odvojeno od Srbije, označene su kao delimično slobodne, odnosno u njima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i verskih sukoba i političke scene na kojoj je jedna stranka dominantna, uprkos određenom nivou pluralizma.

Takođe, nevladina organizacija Fridom haus saopštila je da su demokratija i sloboda bile u opadanju u svetu tokom 2012. godine, kao i da je „arapsko proleće“ dovelo do povećanja autoritarizma u nekim zemljama Bliskog istoka. Tokom 2012. godine bilo je 90 „slobodnih“ zemalja, što znači da 43 odsto svetske populacije živi u slobodnim državama, dok 1,5 milijardi živi u „delimično slobodnim“ zemljama, a 2,3 milijarde u „neslobodnim zemljama“. U izveštaju se posebno izdvajaju Rusija, Iran i Venecuela.

Najveći napredak na polju demokratije još od 2008. godine ostvaren je u Libiji, Tunisu i Mjanmaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari