U Donjoj Ražani u selu Skavcima, kod Kosjerića, u nedelju, 21. juna, peti put se održava manifestacija Dani seoskog turizma, koja ima za cilj da približi turističku ponudu seoskih domaćina potencijalnim korisnicima.

Preduzetnici u seoskom turizmu će u nedelju širom otvoriti vrata svojih domova za medije, turističke radnike, goste i prijatelje kako bi pokazali tradicionalno gostoprimstvo, bogatu domaću trpezu i udobne smeštajne kapacitete, a sve to začinjeno pesmom i igrom, poručuju iz Mesne zajednice Donja Ražana, koja je i organizator manifestacije.

Takođe, u nedelju će biti održano regionalno takmičenje frulaša u izvornom i savremenom sviranju frule, a pobednici će predstavljati region na završnoj smotri u Prislonici. Ovaj događaj će biti propraćen starim izvornim pevanjem, nastupom folklornih grupa, kao i seoskim višebojem (nadmetanjem u snazi i veštini). U sklopu toga, posetioci će imati priliku da probaju svadbarski kupus, sir, kajmak, divčibarsku jagnjetinu i prasetinu, kao i rakiju šljivovicu na narodnom vašaru.

Dragan Vujadinović, narodni poslanik iz Kosjerića, kaže za Danas da manifestacija ima za cilj približavanje seoskog turizma medijima, odnosno široj javnosti u Srbiji.

– Seoski turizam mora da se prilagodi modernom životu. Zbog toga pojedini domaćini uvode novine, pa je tako za potrebe seoskog turizma ove godine, ali i ubuduće, jedan od njih izgradio i bazen – objašnjava Vujadinović.

Prema njegovim rečima, ovakve manifestacije pokazuju da ipak ima života na selu, ali i nade da sela u Srbiji mogu da opstanu, budući da je, kako kaže, realna situacija da ona nestaju.

Manifestacija Dani seoskog turizma održavaju se pod pokroviteljstvom Opštine Kosjerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari