Vino se na padinama Fruške gore uzgaja punih dve i po hiljade godina, ali su poslednjih decenija mnogi vinogradi posečeni.Vreme je da posadimo nove i da ovo područje vratimo na vinsku kartu Evrope, rekao je ministar poljoprivrede Saša Dragin otvarajući proteklog vikenda manifestaciju Banoštorski dani grožđa.

Svoje proizvode je ovde predstavilo devet privatnih vinarija i osam proizvođača grožđa iz Beočina i okoline. Bile su tu neke od poznatih severno-fruškogorskih vinarija: „Bononija“, „Radošević“, „Ačanski“, „Urošević“, „Dva sunca“, „Prekogačić“, „Probus“, „Kuzmanović“, „Silbaški“, „Fruškogorski vinogradi“…

Tokom tri dana druženja mnogobrojnih gostiju i meštana održani su čuveni „banoštorski višeboj“, skok udalj, poznavanje vinogradarstva i brzo ispijanje špricera. Pobednik u ovoj poslednjoj disciplini bio je Vasa Stojković, čiji se rekord od šest sekundi za tri špricera pamti i prepričava. U večernjim satima mlađe je u petak uveče zabavljao bend „Magic bluz“.

Gosti su mogli da kupe najkvalitetnije grožđe i vina raznih sorti i boja, po ceni od 80, odnosno 180 dinara. Popodne je glavnom ulicom, uz tamburaše i vinsku zapregu, održan defile, a nakon toga je goste pozdravio predsednik Opštine Beočin Bogdan Cvejić, izražavajući žaljenje što su kiša i hladno vreme delimično pokvarili priredbu i uručio zlatni ključkraljici vina Jovani Marjanović.

Predstavljan je i tradicionalni način proizvodnje vina, gde su ministar i gradonačelnik pokazali dobro umeće.

Tokom trajanja manifestacije gosti su mogli da probaju pečenog vola na ražnju, lovački paprikaš i dobra vina koja su se degustirala kod štanda svake vinarije. Dosadna kiša nije omela dobru zabavu, koju su za goste priredili članovi Kulturno-umetničkog društva „Brile“ iz Beočina i naš poznati roker Dejan Cukić.

Za najbolje spravljen „banoštorski pudarac“ – paprikaš od živinskog mesa, proglašena je ekipa SO Beočin, u sastavu Zoran Resanovići Saša Kovačević.

Najbolje ocene za vino žiri je dodelio vinariji „Antonijević“ iz Ledinaca, najbolje grožđe proizveo je Jovan Stojkovićiz Banoštora, a rakiju Simeon Aranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari