Fruškogorsko selo Stara Bingula dobilo pristup brzom internetu 1Foto: mitrovica.info

Fruškogorsko selo Stara Bingula dobilo je pristup brzom internetu, u okviru Projekta razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je, obilazeći Staru Bingulu u pratnji mitrovačke gradonačelnice Svetlane Milovanović, da će se kroz ovaj projekat uvesti brzi internet u 700 ruralnih naselja i sela, da će približno 120.000 domaćinstava i 700 škola biti uključeno u to i da će biti izgrađeno 4.700 kilometara optičkih trasa kroz Srbiju.

Ministar je rekao da se ulaže 120 miliona evra kako bi brzi internet bio svima dostupan.

On je istakao da, zahvaljujući brzom internetu, svi građani dobijaju mogućnost korišćenja usluga eUprave, između ostalog i eAgrar, digitalnu nastavu, internet u seoskim školama, mogućnost pokretanja sopstvenog posla u selima, kao i multimedijalne sadržaje poput televizije i fiksne telefonije.

Prema njegovim rečima, na samom početku uvođenja brzog optičkog interneta u Staroj Binguli postoji odličan odziv od 35 odsto domaćinstava.

Ministar telekomunikacija Mihajlo Jovanović dodao je da će đaci u Staroj Binguli imati iste uslove kao i đaci u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili bilo gde drugde.

„Mnogi se mogu sada vratiti na selo i pokrenuti biznis. Stanovnici Bingule imaće preko 100 kanala, brzi internet i sadržaje koje imaju i oni koji žive u najužim centrima velikih gradova“, rekao je Jovanović.

Projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima jedan je od najvećih kapitalnih projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija, čijom će se realizacijom do kraja 2025. godine preko 99 odsto domaćinstava pokriti mrežama nove generacije

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari