U trogodišnjim srednjim školama i do 95 odsto funkcionalno nepismenih đaka: Alarmantni podaci PISA istraživanja

Ostavite komentar


  1. Posle škole stranka i funkcija.To je ta kategorija koja vodi Srbiju.

  2. Pa u 1.razredu srednje naravno da ne treba kriviti srednju skolu, vec osnovnu. Neka deca su izasla iz osnovne funkcionalno nepismena i to je to. Kako i zasto je to moguce, tu trazite odgovor.

  3. Nije do škola, dodju polupismeni iz osnovne, ne znaju sva slova azbuke, polovina u odeljenju sriče dok čita, onda nekoliko učenika u tim odeljenjima bude u IOP-u 1 i 2, ono što je nekad išlo u specijalne skole takodje je tu. Ne zaboravimo da je danas opšti trend da svi upisuju srednje škole, dok se nekad išlo direkt na zanat posle osnovne škole. Velika je frustracija i nastavnika koji malo čemu uspevaju da ih nauče zbog funkcionalne nepismenosti. Eto….

  4. Radio sam nekoliko godina u jednoj poljoprivrednoj školi. Ne računajući smer za veterinarske tehničare, velika većina dece nije imala nikakvu motivaciju da uči, naročito ne nestručne predmete, jer, po nihovim rečima, ionako će raditi na porodičnim gazdinstvima, njima istorija, geografija, strani jezik i slično neće trebati, a sada ih samo smara.
    Strašno mi je da u tim mladim dušama vidim tu besperspektivnost, zatvorenost. Isto, mora se reći, većina njih već radi na gazdinstvima, kada je sezona intenzivnih poljoprivrednih radova, škola je još manje važna.
    Socioekonomski faktori jesu primarni, trebalo bi da se omogući veća socijalna mobilnost. Škola tu može da utiče ograničeno, nastavnik takođe.
    Jednako ako ne i više poražavajuće bilo je što su mi neke kolege i nadređeni sugerisali da, pošto je u Srbiji sve manje dece, kako ne bi škola ostala bez dovoljno đaka za odeljenja, a time i nastavnici bez posla, da se prilagodim, pri čemu nisu mislili na poboljšanja, već na gledanje kroz prste.

  5. Hajde da pojednostavimo stvari. Trogodišnje stručne škole upisuju đaci sa lošim uspehom u osnovnom obrazovanju. Kako će takav učenik savladati program iz srpskog jezika i književnosti, a nije izdiferencirao ni upotrebu ćiriličnog i latiničnog pisma. Cocioekonomski profil, stimulativne porodice i slične floskule nemaju veze sa opismenjavanjem u osnovnoj školi. Biće da tu leže uzroci.

  6. Osnovni problem Srbije je obrazovanje.
    Kad su se polupismeni, funkcionalno nepismmeni, poluobrazovani, a pre svega zatucani i nadasve pokvareni dočepali još i vlasti, onda NE čudi da imamo društvo i državu kakvu imamo.
    Propast!

  7. KPD doma budući pitomci i budući glasači SNS, konzumenti Pink#Informer „kulture“

  8. Sve ide iz kuće… Bilo bi dobro da im testiraju roditelje. Siguran sam da bi rezultati bili još gori, jer je kod učenika neznanje sveže…

  9. Koga briga za ovo? Penzoskinja je odgovorna ali je ne interesuje, prebacice na one prosle. Sto gluplji i nepismeniji to bolji glasaci za sve vlasti. Uzivajte narode.

  10. U osnovnim skolama sirom Srbije predaju ne svrsenji studenti na pr. U jednoj osnovnoj skoli matematiku predaje student druge godine astronomije a nemacki jezik zena koja je zivela u nemackoj i ima zavrsen kurs nemackog jezika …toliko o tome hvala

  11. Nema brige, kupice diplome visokog obrazovanja, i postace direktori, ministri…

  12. To su novi glasaci,zato se i radi na sistemskom urusavanju obrazovanja godinama

  13. U srednjoj tehničkoj školi ponavljali su razred đaci koji nisu pročitali lektiru, dobiti dvojku iz matematike je posebna priča,a padalo se na popravni i iz fizičkog ako ne istrčiš Kuperov test (2,5 km za 12 minuta,mislim).Onda (pre četrdesetak godina) nisu roditelji tukli profesore,ali taj sistem se pokazao kao pogrešan.

  14. Sta ce nama pismeni, i ovo malo szo ih ima su cast izuzevcima velike moralne a i strucne nule

  15. Znači, cilj je postignut. Biće dovoljno radne snage za motanje kablova i drugih prostih poslova!

  16. Šta reče profesorka, nije alarmatno i drastično što je što je ovoliki procenat funkcionalno nepismene dece? Da odustaju profesori u srednjoj školi od njih… Ženo, od njega su odustali mnogo pre profesora, celih osam razreda osnovne škole je prošao i nije naučio da čita i piše, a da ne govorim da su roditelji od njega odustali. Očekuješ da profesori u srednjoj školi ih uče elementarnim znanjima. Veće gluposti čula nisam. Ajde profesorka da Vam takva deca dolaze na fakultet (uskoro će i to),pa da ih Vi učite na fakultetu da čitaju i pišu,sabiraju i oduzimaju do 10. Ovo je bruka i sramota prvenstveno roditelja, pa onda ministara prosvete i svih tih garnitura, a onda i nastavnog osoblja (učitelja).

  17. Takve škole su se obično zvale „kaubojske“ i pre tri-četiri decenije, šta mislite zašto

  18. Ukrstiti sa istraživanjima o gledanosti Pinka, Farme, Parova, obožavanja splavova, odnosu prema politici i eto većinske Srbije.

  19. Skolstvo treba organizovati kao u Nemackoj. Ko je za studije ide u gimnaziju ko nije u strucne skole sa puno prakse. Moj zet Englez ima fakultet a ne zna tablicu mnozenja.

  20. Mene najviše brinu rezultati u gimnaziji. Hej! Pa imamo 16 i 11 posto funkcionalno nepismenih u gimnaziji, a posle gimnazije mora dalje školovanje.

  21. Kada bude izvrsena reforma programa za srednje obrazovanje, kada knjige budu stampane sa sadrzajem koji je adekvatan, a ne prema partition kojoj pripadate, kada profesori budu mogli da kreiraju sami cas, da rade sa decom a ne da budu birokratske ćate, e onda cemo imati pismeniju decu! Ministarstvo treba da vodi profesor ili profesorka, a ne psiholog. Stalno sd upire prstom u decu, a ne menja nista!

  22. Na you tube, tik-tok, instagram-u je sve vise video postova ljudi poput Milana Strongmena, Miroljuba P. i ostalih koji zastupaju teoriju kako skola zatupljuje i ogranicava, koji sve znaju o svemu i dele savete kako treba ziveti…

  23. Prava ucenika i roditelja na mesanje u proces nastave i ocenjivanja (ispred profesionalnosti nastavnika ) su obrnuto proporcionalni znanju ucenika. Tacka!

  24. Šta ih briga imaće veće plate i biti više poštovani od onih koji uče.
    Juče čitam prilog ista firma preko oglasa traži stolara i arhitektu. Navela plate. U startu veća plata stolaru.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.