Funkcioneri i tabloidi u borbi protiv civilnog društva 1Foto: Medija centar

U drugoj polovini prošle godine rejting Srbije je smanjen, a ona svrstana među grupu zemalja u kojima su osnovne slobode za rad i delovanje organizacija civilnog društva opstruirane, zaključak je rezultata šestomesečnog monitoringa koji je sprovela međunarodna Globalna mreža civilnog društva CIVICUS, a objavila njena članica, Građanske inicijative.

I dok se prostor za njihov nesmetani rad i delovanje smanjuje, sve je više verbalnih i fizičkih napada na građane i njihova udruženja, a najopasniji detalj je da oni često dolaze od najviših funkcionera republičke vlasti. Za to vreme, institucije koje bi trebalo da reaguju u odbranu građanskog aktivizma, poput policije ili tužilaštva – ćute.

Kako su pokazali rezultati posmatranja, organizacije civilnog društva (OCD) od strane vlasti i dominantnih medija okarakterisane su kao politički protivnici vladajućem režimu i neprijatelji države Srbije, a potom je vođena intenzivna, opsežna i brutalna kampanja protiv civilnog društva. U njoj su, pored tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom, učestvovali i gotovo svi nosioci najviših državnih funkcija.

Naročito alarmantno stanje uočeno je u oblasti slobode izražavanja. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara Srbije, tokom 2019. godine zabeleženo je 119 slučajeva napada i pritisaka na novinare. Prošlu godinu obeležio je veliki broj fizičkih incidenata ili ozbiljnija ugrožavanja sigurnosti na skupovima građana, a uporedo su građanski aktivisti, novinari i drugi borci za ljudska prava bili neretko poimence etiketirani od strane tabloida i ljudi na najvišim državnim funkcijama.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa kaže da se sve više širi polje pritisaka na građane, jer dok organizacije koje se bave LGBT pravima nisu ni prestajale da budu napadane još od devedesetih, sada su na meti one koje se bave izbornim uslovima, a novina je da su odnedavno napadima izložene čak i organizacije koje se bave pravima dece.

– Prošle godine napade smo slušali direktno sa skupštinske govornice, od Aleksandra Martinovića i ostalih poslanika, i optužbe da pojedine organizacije „urušavaju bezbednosni sistem države“. S druge strane, tu su funkcioneri vladajuće većine, poput ministara Vulina i Lončara koji koriste govor mržnje, pa i sam predsednik Vučić koji je u nekoliko navrata direktno prozivao što novinare, što OCD, i od njih pravio metu, navodi Stojanović.

U vezi sa institucionalnim pritiscima, nastavlja se i trend osnivanja takozvanih GONGO, paracivilnih udruženja, formiranih od vlasti bliskih pojedinaca, a sa ciljem da diskredituju rad nezavisnih OCD koje oponašaju, navodi Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari