London i njegovi stanovnici su u poslednje dve nedelje obrnuli pun krug od gotovo potpune nezainteresovanosti za Olimpijske igre do euforije. Sudeći po izveštavanju medija, pre desetak i koji dan više, olimpijske teme su dolazile na naslovne strane samo kad su skandali u pitanju, poput igranke sa privatnom firmom za obezbeđenje G4S (Guard for Security) koja nije našla dovoljan broj radnika obezbeđenja, a i te što je našla bolje da nije.

A onda se od ponedeljka sve pretumbalo. Bivši i budući heroji GB tima (u humorističkoj seriji Absolutely Fabulous nazvanim Gay & Bisexual team) ne skidaju se sa malih ekrana, tri od oko osam miliona žitelja Londona pozdravilo je olimpijski plamen na isti način na koji smo mi nekada dočekivali štafetu mladosti, spektakl u režiji Denija Bojla dobio je publicitet kakav verovatno ne bi dobio ni dolazak vanzemaljaca. Dolazak svakog iole ozbiljnijeg svetskog tima dobija pristojnu minutažu na TV ekranima.

A gde smo mi tu? Ciničan odgovor bio bi: Nema nas nigde! To, naravno, nije tačno, mada je vrlo blizu istine. Da se razumemo, niko nije u stanju da isprati sve što se dnevno pojavi u relevantnim britanskim medijima, taj poduhvat ne bi uspeo ni čuvenoj savetničkoj half liniji Krstić-Šaper-Stojanov, ali ajde da vidimo gde smo se i kako pojavljivali.

Očekivano je bilo da se tu i tamo pojavi Novak Đoković, nesumnjivi superstar globalnih razmera, ali i on i Federer ostali su bez medijske pažnje, jer za GB medije postoji samo Endi Marej. Nemanja Vidić pojavio se jednom u sportskom bloku BBC-evih vesti u okviru priče o pripremama Mančester junajteda. Sportovi u kojima smo jaki (vaterpolo, odbojka, rukomet) izgleda da ovde nikoga ne zanimaju.

Ali, Srbija se proslavila u kvizu „Pitanja sporta“ (Question of Sport) i to u nacionalnom sportu u kome se nismo ni kvalifikovali – košarci. U jednoj epizodi kviza ekipi sastavljenoj od troje uglednih GB sportista postavljeno je pitanje ko je aktuelni evropski šampion u košarci. Prilikom konsultacija čulo se „Srbija je jaka u košarci“, zatim pitanje „da li je Srbija u Evropi“, onda su većali ko je šampion – Srbija ili Španija i na kraju odlučili da daju glas Srbiji.

U vansportskim aktivnostima pojavili smo se jednom. Jedno istraživanje objavljeno u štampi pokazalo je da su Britanci treći u Evropi po lenjosti, odmah iza Maltežana i Srba. Predsednik Srbije sa svitom umesto na Hitrou, sleteo je na udaljeni Getvik. Ovdašnje medije nije interesovao dolazak novog predsednika zemlje „lidera u regionu“.

Srbija se u britanskim medijima pojavljuje isto kao i Kosovo na regionalnom samitima. Kao fusnota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari