Futoški park uskoro veliko gradilište: Novi Sad dozvolio investitoru da u spomeniku prirode podigne zgradu od deset spratova 1Foto: Danas/A. L.

Futoški park treba da dobije nove i veće objekte do čak deset spratova na prostoru nekadašnjeg hotela Park, ali planira se i izgradnja potpuno nove zgrade, iako je ovaj prostor zakonom zaštićen kao prirodno dobro 3. kategorije, te posebnom gradskom Odlukom o zaštiti Futoškog parka.

Prilikom pretvaranja bivšeg hotela „Park“ u kompleks „Hyat Regency Novi Sad“ biće izgrađena cela jedna nova zgrada na mestu koje je u katastru upisano kao javni park.

Deo parka tako bi mogao da završi u privatnom posedu investitora novog „turističko-poslovno-ugostiteljskog“ centra.

Stručnjaci upozoravaju da je čitav postupak od početka netransparentan, da nikom još nije jasno koliki će biti novi objekti, kako će izledati i šta će od parka ostati građanima.

Sigurno je kako ističu, da ni po jednom Generalnom urbanističkom planu, gradnja u parku nije dozvoljena.

No to nije bila prepreka da na poslednjoj sednici u poslednjem starom sazivu novosadskog parlametna 4. jula, gradski odbornici iz redova vlasti dignu ruku i usvoje nedorečeni plan.

Primedbu Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslovene na ovaj plan podnelo je Društvo arhitekata Novog Sada, tražeći da se uradi potpuno novi, ali je ona odbijena.

DaNS je nakon toga, podneo prijavu i Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i odgovor još čekaju.

Iz ovog udruženja kažu da u postupku izrade i donošenja izmenjenog Plana generalne regulacije za lokalitet Hotela “Park”, građani Novog Sada nisu bili dovoljno informisani o planovima za dogradnju hotela i njen uticaj na Futoški park.

Futoški park uskoro veliko gradilište: Novi Sad dozvolio investitoru da u spomeniku prirode podigne zgradu od deset spratova 2
Pod zaštitom države, foto: Danas/A. L.

Njihove primedbe prvenstveno se odnose na skraćeni postupak sprovođenja Plana, sa skraćenim javnim uvidom, a pored ostalog i na nedostatak bilo kakvog opisa urbanističke intervencije na ovom prostoru, dozvoljenu izgradnju previsokih objekata koji mogu ometati osunčanje otvorenih bazena i sunčališta u susedstvu, kao i na izgradnju komercijalno-poslovnih sadržaja koji će doprineti neprihvatljivo velikoj koncentraciji radnih mesta u susedstvu prostora za rekreaciju velikog broja građana.

– Upravo zbog delikatnosti okruženja u kome se planiraju dogradnje hotela, potrebno je skrenuti pažnju i na činjenicu, da se predviđa i proširenje postojeće parcele hotela na okolni prostor, a to je u ovom slučaju Futoški park. Gradski parkovi su prostori koji se moraju čuvati, negovati, braniti od smanjivanja i betoniranja, oni su nenadoknadivi ambijent neophodan za zdrav i održiv život u gradu. Ako krenu da se oduzimaju delovi parcela koji pripadaju parku, pitanje je samo vremena kada će to postati praksa – rekla je Ana Ferik-Ivanovič, predsednica DaNS-a.

Kako dodaje, kod nas se planovi vrlo lako menjaju skupštinskim odlukama i obično se tada spratovi nadodaju, pa je još neizvesno šta će nas sve dočekati na ovom lokalitetu.

Sudeći po trenutnim dešavanjima na terenu, jasno je kaže da dve zgrade nekadašnjeg hotela „Park“ idu u obnovu, a da je investitoru bitno da izgradi i treću u blizini gradskog bazena na Sajmištu koja bi mogla biti visoka i deset spratova.

Poučeni klimatskim promenama i sve većim temperaturama u urbanim sredinama, kako ističe, očuvanje svake zelene površine mora postati prioritet, a posebno kada se radi o parku.

Arhitekte objašnjavaju i da je prvo razrađena detaljna regulacija za budući kompleks u skladu sa interesima investitora, a posle se donosio PGR šireg područja, što je besmisleno i suprotno javnom interesu.

„Kada se deo parka jednom oduzme iz javnog vlasništva i preda u privatne ruke, nikakvom argumentacijom se neće moći braniti ugrožena prava građana i ugrožen eko-sistem parka“, dodaju oni.

Park treba da uživa najveću zaštitu, ali..

I u samom obrazloženju skupštinske odluke kojom je promenjen Plan za ovaj deo grada, stoji da Futoški park, koji na osnovu kulturno- istorijskih i ekološko-pejzažnih vrednosti treba da „uživa najveću zakonsku zaštitu“.

Kako dalje piše, sa jedne strane planira se očuvanje jedinstvene ekološke i ambijentalne celine u urbanoj strukturi grada, a sa druge „novi sadržaji i funkcije koji će doprineti povećanju atraktivnosti i korišćenja od strane stanovnika“.

– Novi sadržaji zapravo su u severnom delu prostora, sa prilazom iz Ulice Novosadskog sajma, nalazi se kompleks hotela „Park“, spratnosti od šest i osam spratova uz prizemlje. Postojeće objekte je moguće rekonstruisati i dograditi, a u slučaju nove izgradnje, moguća je izgradnja tri nove lamele maksimalne spratnosti do deset spratova i višeetažne garaže – piše u izmenjenom Planu.

U blizini ovog lokaliteta, u ulici Branimira Ćosića, planira se i izgradnja javne garaže kapaciteta oko 500 parking mesta.

Futoški park uskoro veliko gradilište: Novi Sad dozvolio investitoru da u spomeniku prirode podigne zgradu od deset spratova 3
Futoški park, foto: Danas/ A. L.

„U zoni koja je određena novoplaniranom parcelom (hotelski i poslovni kompleks) osim rekonstrukcije i dogradnje, moguće je i rušenje postojećih, i izgradnja tri nove lamele: dve komercijalno-poslovne, namenjene kancelarijskom poslovanju i jedan hotel. Lamele su povezane na nivou podzemne staže. Nezavisno od glavnih objekata, u severnom delu kompleksa moguća je izgradnja garaže. Broj, kako podzemnih tako i nadzemnih etaža, se ne ograničava“, piše u odluci koje je usvojila Skupština grada.

Maksimalna spratnost hotela i poslovnih objekata je do 10 spratova.

Rekonstukcijama i dograđivanju ovde nije kraj. U centralnom delu parka, na mestu starog arterskog kupatila i uz najstariji izvor mineralne vode „Svetog spasa“ planira se rekonstrukcija objekta, uz još jednu dogradnju i promenu namene u „edukativno-ugostiteljski“ centar, koji će imati jedan sprat.

Šta će na kraju ispasti od „edukacije“ i „ugostiteljstva“ ostaje da se vidi u praksi kada objekat bude izgrađen. Poučeni ranijim iskustvima, lako je moguće da će građani Novog Sada dobiti novi kafić ili klub, zbog čega treba istaći da se ovaj objekat nalazi samo pedesetak metara od Dečije bolnice.

„Postavlja se pitanje koliko će izgradnja ugostiteljsko-edukativnog centra uticati na život najmlađih pacijenata koji se leče na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Uticaj potencijalne buke nakon otvaranja noćnog kluba, diskoteke ili sličnog objekta u blizini na kome se leče deca od najtežih oboljenja – otvara mnoga nezgodna pitanja“, saopštili su ranije iz Akcije progresivne Vojvodine.

Futoški park uskoro veliko gradilište: Novi Sad dozvolio investitoru da u spomeniku prirode podigne zgradu od deset spratova 4
Nacrt plana koji su usvojili odbornici, foto: DaNS

Sa druge strane, u primedbi DaNS-a, ističe se da je nedopustivo da se u obrazloženju skupštinske Odluke ne spominje da će se od javne parcele parka oduzeti delovi oko nekadašnje zgrade hotela, da bi se formiranla nova parcela kao ostalo građevinsko zemljište namenjeno za „hotelski i poslovni kompleks“.

To podrazumeva da će vlasnik hotela, u skladu sa pravilima konverzije, besplatno doći u posed zemljišta koje mu omogućava da izgradi novi kongresno-turistički centar, kažu arhitekte.

Skraćeni postupak nedopustiv u ovom slučaju

Iz DaNS-a smatraju da se u Novom Sadu ne sme nastaviti praksa kojoj nedostaju razumni kriterijumi za primenu skraćenog postupka izmene planova.

– Skraćenim postupkom bi trebalo da se građani (površno) informišu o manjim planskim intervencijama, ali on ne bi smeo da se primeni na slučajeve u kojima se suštinski interveniše u gradskom tkivu, što bi moglo uticati na život građana u okruženju. I ne može se smatrati da je ovde reč o manjoj izmeni. Sa druge strane, potpuno je nedopustivo i nekorektno prema odbornicima Skupštine Grada da u obrazloženju dopune Plana uopšte nije opisana konkretna urbanistička intervencija koja se planira na prostoru Hotela Park, a da oni o tome odlučuju – piše u primedbi DaNS-a.

Futoški park nastao je 1910. godine, kao reprezentativni banjski park oko Arterskog kupatila. Danas ima površinu oko 11 һektara.

Čitav posao bi trebao biti gotov za dve godine

Investicija gradnje novog hotela je vredna 107 miliona evra, a čitav posao bi trebao biti gotov do 2026. godine. Radove izvodi „Inobačka“, koja je i investitor projekta, dok će menadžmentom hotela rukovoditi „Hyatt International Group“.

Futoški park uskoro veliko gradilište: Novi Sad dozvolio investitoru da u spomeniku prirode podigne zgradu od deset spratova 5
Gradonačelnik Milan Đurić na predstavljanju novog hotela, foto: Grad Novi Sad

– Ono što je do sad poznato jeste da će se prostor oko sadašnjeg hotela potpuno ozeleniti, postojeća vegetacija u Futoškom parku će biti obnovljena i osvežena kako bi se povećala emisija kiseonika u gradu, a drvo ginko biloba, koja je pod zaštitom, biće centralno mesto ovog novog projekta i njegov zaštitni znak. Posebna pažnja pridaće se i očuvanju banjskog dela i SPA centra, kako bi on ostao autentičan i u duhu Jodne banje, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela u Futoškom parku i jedan je od zaštitnih znakova Grada Novog Sada još iz 19. veka – rekli su ranije iz „Inobačke“.

U budućem kompleksu “Hyatt International Group“ treba da bude uposleno 250 ljudi iz sektora hotelijerstva.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari