Libijski lider Moamer Gadafi predložio je juče na samitu zemalja Latinske Amerike i Afrike formiranje odbrambenog saveza tih država pod nazivom „NATO za jug“.

Prvu posetu Latinskoj Americi, Gadafi je iskoristio da apeluje na ujedinjenje dva regiona u cilju formiranja odbrambenog saveza „NATO za Jug“, ili „SATO“. „Onima koji se klade na NATO, sada poručujemo da ćemo se mi kladiti na SATO“, izjavio je Gadafi. Domaćin samita Ugo Čaves, bivši komandant paravojnih snaga, ponovio je da su SAD potencijalno najveća pretnja za Venecuelu, a ideju o jedinstvenom Južnoatlantskom odbrambenom bloku zagovarao je i u prošlosti.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i njegov kolega iz Južne Afrike Jakob Zuma nalaze se među 30 svetskih lidera sa dva kontinenta koji prisustvuju samitu na kojem Čaves pokušava da promoviše svoje socijalističke politike i apeluje na novi svetski poredak koji bi se suprotstavio dominaciji Zapada. „Svetske sile žele da i dalje vode glavnu reč“, izjavio je Gadafi po dolasku u Venecuelu gde ga je čekala bela limuzina. Potom je usledio sastanak sa Čavesom u beduinskom šatoru razapetom pored hotela gde su smešteni ostali lideri.

Državnici dva kontinenta na samitu na venecuelanskom ostrvu Margarita saglasili su se o brojnim zajedničkim projektima u oblastima energije, rudarstva i poljoprivrede. Naročito jako partnerstvo uspostavljeno je između dvojice radikalnih bivših vojnih zvaničnika, Gadafija i Čavesa, a konstatovana je i zajednička težnja otporu „imperijalizmu“ bogatih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari