Ulične borbe između provladinih snaga i pobunjenika nastavljene su juče u Tripoliju pošto su se naoružane pristalice Muamera el Gadafija zavetovale da će se boriti do smrti. Iako su antivladine snage ranije zauzele vojno-stambeni kompleks Bab al Azizija, Gadafijevi borci su otvorili vatru iz kvarta Abu Salim i šuma oko gradskog zoološkog vrta.

Pobunjenici tvrde da se na Gadafijevoj strani bori veliki broj plaćenika iz arapskih država, koji su raspoređeni duž saobraćajnica nedaleko od aerodroma.

Sukobi su izbili i u Sirtu, rodnom gradu libijskog vođe, istočno od Tripolija, i u Sabi, južno od prestonice države. Provladine snage su artiljerijskom paljbom zaustavile napredovanje pobunjenika ka Sirtu. Predstavnik pobunjenika izjavio je za Bi-Bi-Si da se vode pregovori sa lokalnim liderima u Sirtu i Sabi o pronalaženju mirnog rešenja. Pojedini analitičari tvrde da Gadafijeve snage koriste borbene taktike nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina, primenjene pre osam godina tokom invazije SAD na tu državu.

Jedan od najviših zvaničnika libijske obaveštajne službe Kalifa Muhamed Ali i ministar zdravlja Muhamed Hidžazi, okrenuli su leđa Gadafiju i objavili da se pridružuju pobunjeničkim snagama. Oni su u izjavi za Al Džaziru naveli da raste broj Gadafijevih saradnika koji se priklanjaju pobunjenicima.

Arapska liga je objavila da priznaje Prelazni nacionalni savet (PNC), vrhovno telo pobunjenika, za zakonsku vlast u toj državi. Predsedništvo Bosne i Hercegovine donelo je juče na vanrednoj sednici, odluku o priznanju PNC „kao jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda“. Predsedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo spoljnih poslova da uputi predstavnika da stupi u kontakt sa predstavnicima PNC Libijske Republike, a u svrhu nastavka razvoja bilateralnih odnosa, izvestio je Sarajevo-x.com.

Britanski ministar odbrane Lajam Foks rekao je da NATO pomaže u pronalaženju Gadafija tako što daje informacije PNC i snabdeva ga opremom, navodi Beta. Ipak, nije precizirano da li u toj operaciji učestvuju i britanski komandosi. Pobunjenici su ranije ponudili 1,7 miliona dolara onome ko uhvati Gadafija, živog ili mrtvog. Ponovo su se pojavile tvrdnje, koje su neki arapski mediji objavili nedugo po izbijanju pobune u Libiji, da bi Gadafi mogao da zatraži azil u Čadu, Alžiru, Venecueli, Srbiji, a spisku država sada je dodata Hrvatska. Takvu mogućnost navela je članica PNC Fatima Mahmud u izjavi za Večernji list.

Diplomate iz 30 zemalja sastale su se juče u Istanbulu kako bi razgovarali o načinima za pomoć libijskoj opoziciji u periodu posle svrgavanja Gadafija i odmrzavanju sredstava u vrednosti od milijardi dolara potrebnih pobunjenicima da vode zemlju. Vođe pobunjenika saopštile su da je potrebno odmrzavanje sredstava u vrednosti od najmanje pet milijardi dolara kako bi se isplatile državne plate i nastavilo pružanje najvažnijih usluga. Taj iznos je veći od ranijih procena trenutnih finansijskih potreba pobunjenika. SAD su od Saveta Bezbednosti UN tražile da se odmrzne milijardu i po dolara libijskih sredstava.

Unesko je pozvao Libijce da čuvaju kulturno nasleđe od pljačkanja u haosu koji je zahvatio njihovu zemlju, dok su se luksuzne kuće Gadafijeve dece među prvima našle na meti pljačkaša posle zauzimanja Tripolija. Tom prilikom otkriveno je da je njegov sin Sadi (38) često kupovao brze automobile i jahte, te da je njegova vila na obali Sredozemnog mora bila je puna skupih igračaka, dok je njegova sestra Ajša (35) živela u dvospratnoj luksuznoj kući sa zatvorenim bazenom i saunom.

– Ne mogu da verujem šta vidim – rekao je jedan stanovnik Tripolija idući preko travnjaka Ajšine kuće do bazena po kojem su još plutali lopta i mali gumeni čamac. Oko 200 ljudi je upalo u kuću Saudija Gadafija.

– Želeli smo da imamo ono što je on imao – rekao je taj pobunjenik dok mu je „kalašnjikov“ visio preko ramena. On je dodao da pobunjenici ne odobravaju krađu privatne imovine i da dozvoljavaju samo „čerupanje“ simbola zloupotrebe položaja Gadafijeve porodice. Direktorka Uneska Irina Bokova upozorila je trgovce umetninama i starinama u svetu da budu „posebno obazrivi prema predmetima iz Libije pod trenutnim okolnostima zato što bi moglo da se radi o ukradenim stvarima“.

Ona je u saopštenju navela da je stupila u kontakt sa predstavnicima Libije i susednih država i apelovala na njih da „zaštite neprocenjivo kulturno nasleđe Libije“. Bokova je takođe podsetila da su sukobi u prošlosti doveli do krađe i oštećenja arheološkog blaga. Ostaci pet rimskih gradova u Libiji deo su Uneskove Svetske baštine.

Zuma: NATO protiv mira

Pretorija – Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma izjavio je da NATO upotrebio rezoluciju Saveta bezbednosti UN o uvođenju zone zabranjenog leta na Libijom da zadovolji sopstvene interese, koji sežu dalje od zaštite civilnog stanovništva. Prema njegovom mišljenju, Alijansa podriva mirovne napore afričkih država.

Uklonjena zastava na ambasadi u Moskvi

Moskva – Zastava Gadafijevog režima uklonjena je sa libijske ambasade u Moskvi, ali na njeno mesto za sada ništa nije postavljeno, javio je izveštač agencije Frans pres. Portparol libijske ambasade je rekao da je uklonjena i zastava Afričke unije koja se takođe nalazila na zgradi libijskog diplomatskog predstavništva u Moskvi. Taj predstavnik ambasade nije mogao da kaže kada će stara zelena zastava biti zamenjena novom crveno-crno-zelenom, koja se već vijori na libijskim ambasadama širom sveta. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari