Vojne snage odane libijskom lideru Muameru el Gadafiju ispalile su projektil tipa „skad“, prvi put od početka šestomesečnog konflikta, rekli su američki zvaničnici.

Prema njihovim tvrdnjama, projektil je ispaljen nedaleko od grada Sirta i bio je uperen prema Bregi, koja je trenutno u rukama pobunjenika, ali je pao u pustinjsku oblast i tom prilikom niko nije povređen. Procenjuje se da Gadafijeve snage poseduju više od 200 projektila tipa „skad“ u svom arsenalu.

Portparol pobunjenika Ahmed Bani izjavio je da takvi potezi provladinih trupa predstavljaju odraz očaja libijskog vođe. „Taj čovek će koristiti sve vrste oružja da bi sačuvao režim i produžio svoju vladavinu, makar i za nekoliko sati“, kazao je Bani. Predstavnik za medije Bele kuće Džej Kerni naglasio je da postaje sve jasnije da su Gadafiju odbrojani dani. S druge strane, stručnjak za Libiju Bendžamin Barber ocenio je da te tvrdnje predstavljaju „puste maštarije“. Sličan stav izrazio je i jedan visoki vojni zvaničnik Gadafijevog režima. On je za Bi-Bi-Si rekao da postoje grupe boraca i oficira koji su i dalje spremni da umru za Gadafija.

Pobunjenici su juče nastavili da napreduju u pravcu Tripolija. Oružani sukobi zabeleženi su u Zaviji i Garijanu. Lekari iz Zavije izjavili su da su u akcijama provladinih trupa stradala najmanje tri civila. Taj grad veoma je važan za Gadafijeve trupe koje iz Zavije dobijaju najveće količine goriva. Komentator Bi-Bi-Sija Metju Prajs naglašava da ostaje nejasno kolika je teritorija koju kontrolišu pobunjenici.

Sanusi spreman da vlada

Muhamed el Sanusi, praunuk poslednjeg libijskog vladara Idrisa, izdao je saopštenje u kojem je izrekao brojne pohvale na račun pobunjenika, naglašavajući da su oni predstavnici „većeg dela nacije“, i da „dolaze iz svih krajeva Libije“. Prema njegovom mišljenju, Gadafijev režim biće svrgnut pre ili kasnije. Sanusi je živeo povučeno u Londonu sve do izbijanja narodne pobune pre šest meseci u Libiji, kada su pojedini počeli da ga doživljavaju kao Gadafijevog naslednika. U jednom intervjuu je rekao da je spreman da vlada ukoliko libijski narod to poželi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari