Libijski pobunjenici ušli su kasno sinoć u Tripoli, a tvrde i da su zarobili sina libijskog lidera Seifa Al-Islama. Oni su najavili da će u toku noći prestonica u potpunosti preći u njihove ruke. Bitka za Tripoli, koja je počela u noći između subote i nedelje zauzimanjem obližnjeg grada Zavije a odmah potom i sela Džedaim, na istočnom obodu prestonice, tokom jučeranjeg prepodneva bila je jedno vreme zaustavljena, ali su potom započelle ulične borbe koje su intenzivirane nakon što je pala i jedna kasarna na 24 kilometra istočno od glavnog grada.


U isto vreme, prema izveštavanju agencije Frans pres, na 12 kilometara zapadno od Tripolija primećena je kolona od 100 vozila sa pobunjenicima, „koje je narod dočekao pucnjima radosti“. Ipak, najveći strateški značaj za dalji tok borbi ima osvajanje Tažure, zbog čega se i lider države Muamer el Gadafi po drugi put tog dana snimljenom porukom preko televizije obratio narodu. „Nećemo se predati. Nećemo napustiti Tripoli i ostaviti ga okupatorima i njihovim agentima. Ja sam sa vama u ovoj bici. Danas treba dobiti prevlast u Tažuri. Bojim se ako im ga prepustite oni (pobunjenici) će razoriti Tripoli“, rekao je Gadafi u popodnevnoj poruci i kao i u prvom snimku, dva puta ponovio datum i vreme, kako bi potvrdio da se javlja uživo. „Zapadni kolaboracionisti kreću se iz jednog u drugi grad i da tvrde da imaju kontrolu, ali oni nemaju kontrolu, oni beže kao pacovi. Ljudi ljube moju sliku, ja sam njihov vodja, ja sam njihov otac“, rekao je Gadafi.

U vestima koje su se vrtoglavo pristizale, odmah pošto je Gadafi pozvao narod da iz svih krajeva dođe i odbrani Tripoli, pala su i tri predgrađa prestonice, Fašlum, Zavijat Dahmani i Mansura. Al Džazira je potom javila da je kompletno Gadafijevo obezbeđenje prešlo na stranu pobunjenika, a u jednom momentu je kružila i informacija da je libijski lider ubijen. Najrasprostranjenija tvrdnja tokom jučerašnjeg dana bila je da je on sa porodicom napustio zemlju.

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je posle hitnog sastanka šefova diplomatija EU u Briselu o situaciji u Libiji, pozivajući se na informacije „koje su došle do njega“, da je Gadafi napustio Libiju i da je na putu ka Venecueli. „Nemam informacije da je on tamo, mada su do mene došle neke tvrdnje koje sugerišu da je on na putu za Venecuelu“, kazao je Hejg. Britanski zvaničnici su naglasili da je Hejg aludirao „ne na izveštaje medija, već na informacije iz drugih kanala“.

Jedan viši izvor iz venecuelanske vlade opovrgao je izveštaje da je Gadafi na putu ka toj južnoameričkoj zemlji.

Neki mediji tvrde da je Gadafi, u pratnji dva sina krenuo u Italiju, dok se Dejli telegraf u poziva na izjave stanovnika Tripolija, koji tvrde da su Gadafi i njegovi sinovi najverovatnije otišli u Alžir.

Šest meseci od početka građanskog rata, pobunjenici su prvi put krenuli u osvajanje Tripolija, koji je bio Gadafijevo uporište, krenuli u subotu, kada su se pucnji iz vatrenog oružja jasno čuli u hotelu u kojem odsedaju strani izveštači, a avioni NATO bombardovali su grad posle zalaska sunca i snažne eksplozije su odjekivale libijskom prestonicom. „Planirali smo ovu operaciju sa NATO, našim arapskim saveznicima, našim borcima u Tripoliju i komandantima u Bengaziju“, rekao je šef libijskog Prelaznog nacionalnog saveta, vrhovnog tela pobunjenika, Mustafa Abdeldzalil televiziji Al Džazira. On je dodao da su pobunjenici odlučili da počnu napad na Tripoli 20. dana muslimanskog svetog meseca Ramazana, koji je ove godine pao u subotu, u znak sećanja na bitku na Bedru, vođenu za sveti grad Meku 624. godine.

Nekoliko sati pošto su pobunjenici saopštili da su napali Tripoli, državna televizija je emitovala prvu zvučnu poruku libijskog vođe. On je osudio pobunjenike kao prestupnike koji razaraju Libiju i rekao da ih gone od grada do grada. „Libijci su želeli miran Ramazan, a umesto toga su pretvoreni u izbeglice. Šta smo mi? Palestinci?“, rekao je libijski vođa.

Britanski podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Alister Bert rekao je u intervjuu za televiziju Skaj njuz da je počeo „ustanak u Tripoliju“ i da je situacija u Libiji dostigla „tačku izuzetne važnosti“. On je ocenio da je teško utvrditi šta se tačno u gradu dešava, kao i da „niko ne zna koliko će biti teško, kako će se snage lojalne Gadafiju ponašati na terenu i koliko dugo će im trebati da shvate da je igra došla do kraja i da treba, kao neki visoki zvaničnici, da napuste Gadafija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari