Britanski avioni „tornado“ ispalili su juče projektile na Sirt, rodni grad libijskog vođe Muamera el Gadafija. Ministarstvo odbrane u Londonu saopštilo je da je meta napada bio bunker gde je smešten centar za komandu i nadzor, ali nije precizirano da li se Gadafi nalazio u Sirtu u vreme bombardovanja.

Žestoki sukobi provladinih snaga i pobunjenika nastavljeni su juče u Tripoliju. Inostrane agencije javile su da su u seriji napada Gadafijevih snaga uništena četiri aviona, među kojima i letelica „erbas“. Iako se borbe vode na više lokacija u gradu, protivnici libijskog vođe tvrde da je gotovo čitav Tripoli pod njihovom kontrolom. Mnogi Libijci smatraju da podzemni prolazi povezuju ceo Tripoli, što predstavlja objašnjenje za Gadafijevu sposobnost da održi govor na nekom mestu, a da ga niko ne vidi dok dolazi. Neki smatraju da je Gadafi kroz jedan tunel pobegao kada su pobunjenici ušli u Tripoli, ali zbog štete pričinjene NATO bombardovanjem nemoguće je utvrditi da li se tuneli protežu izvan kompleksa Bab al Azizija, navodi Beta.

– Postoji jedan Tripoli nad zemljom i jedan pod zemljom – rekao je jedan pobunjenik koji je sa prijateljima obilazio tunele. Prema rečima očevidaca, hodnici su dovoljno visoki da čovek može da stoji uspravno i dovoljno široki da dve osobe mogu da se mimoiđu. Betonski zidovi su debeli tridesetak centimetara, sa teškim metalnim vratima koja razdvajaju delove tunela, a širom kompleksa raspoređene su gas maske u plastičnim kutijama, kao i zalihe vode, bezalkoholnih pića, keksa i tunjevine, dok u ponekom uglu stoje prazni frižideri.

Tuneli vode do niza soba, od kojih su neke jednostavne spavaonice sa krevetima, malim frižiderima i komodama, verovatno za čuvare, dok druge deluju kao bunkeri, opremljeni debelim zidovima i malim metalnim rešetkama. Gadafi je u novoj audio-poruci pozvao pristalice da pruže otpor pobunjenicima. Prelazni nacionalni savet (PNC), vrhovno telo pobunjenika, premešten je iz Bengazija, jednog od centara narodne pobune, u Tripoli. Portparol PNC Mahmud Šaman rekao je da će ubrzo početi proces političke tranzicije u državi.

Gadafijev režim je tajno lobirao kako bi pokušao da zaustavi NATO bombardovanje Libije i verovao je da će zapadni saveznici verovatno pokrenuti kopnenu ofanzivu u toj državi, krajem septembra ili početkom oktobra, piše Gardijan pozivajući se na poverljiva dokumenta iz Tripolija. Između ostalog, navodi se da je libijski vođa pokušao da ubedi demokratskog američkog kongresmena Denisa Kučinića, koji se protivio akcijama NATO u Libiji i ratu u Iraku, da poseti libijsku prestonicu u okviru „mirovne misije“.

Libijska vlada bila je spremna da plati sve Kučinićeve troškove puta. Ipak, u pismu poslatom Gadafijevim saradnicima libijski lobista u SAD Safijan Omeiš ističe da Kučinić neće doći u Tripoli, jer niko nije spreman da mu garantuje bezbednost. Britanski list, takođe, tvrdi da je libijski premijer Bagdadi Mahmudi, koji je nedavno okrenuo leđa Gadafiju i prešao na stranu pobunjenika, krajem juna pisao američkom predsedniku Baraku Obami kako bi izrazio žaljenje zbog odluke SAD da zamrznu sredstva režima u Tripoliju.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala je juče obe zaraćene strane u Libiji da prekinu torturu i zlostavljanje koje je na osnovu prikupljenih svedočenja, prisutno u oba tabora. Ta organizacija navodi u saopštenju da postoje „vrlo uverljiva“ svedočenja koje je prikupio lokalni ogranak Amnestija u Libiji u kojima se navodi da se tortura primenjuje kako u taboru pobunjenika tako i u redovima Gadafijevih trupa.

Predstavnici pobunjenika obećali su pripadnicima lokalnog ogranka Amnesti internešenel da neće pribegavati zlostavljanju i metodama koje je koristio Gadafijev režim. Dogovor o tome, navodi se u saopštenju, postignut je u jednoj školi u Bir Tifasu koja trenutno služi kao pritvor za pripadnike pro-Gafadijevih trupa, plaćenike i druge zatočenike lojalne bivšem režimu. Ipak, uslovi u tom privremenom zatvoru su izuzetno teški jer se u nekim prostorijama pretvorenim u zatvorske ćelije nalazi i do 125 ljudi koji ne mogu ni da se opruže niti pomere. Jedan zatvorenik je posvedočio da mu je pucano u nogu i da je teško prebijen iako u trenutku hapšenja nije bio naoružan i želeo je da se preda.

FRATINI: Ne tražimo bogatstvo

Rim – Italija i Francuska ne vode kolonijalnu borbu oko libijskog bogatstva, izjavio je juče italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini. Fratini je takođe rekao da Italiju i Libiju veže višedecenijsko političko prijateljstvo, bogata privredna razmena i međunarodna saradnja što će se nastaviti i sa budućom vladom. Beta

Obožavanje Kondolize

Pobunjenici su posle osvajanja Gadafijevog vojno-stambenog kompleksa u Tripoliju pronašli album sa fotografijama nekadašnje američke državne sekretarke Kondolize Rajs, što je protumačeno kao znak njegove velike naklonosti prema bivšoj zvaničnici SAD. Inostrani analitičari pišu da takvo otkriće ne predstavlja iznenađenje, budući da je Gadafi u razgovoru za Al Džaziru govorio oduševljeno o Rajsovoj.

– Podržavam svoju voljenu Afroamerikanku. Divim se i osećam ponos zbog načina na koji ona daje naređenja arapskim vođama. Liza, Liza, Liza. Mnogo je volim – govorio je pukovnik pre četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari