Višemesečna kampanja koju libijski lideri Moamer el Gadafi sprovodi u Švajcarskoj čini se nema kraja.

Cilj mu je, kako sam kaže, da ih ponizi kao odmazda za prošlogodišnje hapšenje njegovog sina Hanibala u Ženevi. „Hanibalov rat“, izraz je koji se učestalo upotrebljava u diplomatskim krugovima. Od početka osvetničke kampanje, Libija je znatno smanjila isporuke nafte Švajcarskoj i povukla više od 4.3 milijarde engleskih funti iz švajcarskih banaka. Gadafi je, takođe, prekinuo vazdušne veze sa Švajcarskom i prisilio nekoliko švajcarskih kompanija u Libiji da se ugase.

Ne mareći za postupke arapskog lidera, sklonog da kopa rovove, Švajcarska maše belom zastavom i poziva na razgovore. Gadafi, međutim, još nije spreman da oprosti: njegov premijer nedavno je odbio da se sastane sa švajcarskim diplomatskim predstavnikom u Tripoliju.

U isto vreme, dvojicu švajcarskih biznismena Gadafi drži kao virzuelne taoce. „Zabranjeno im je da napuste zemlju“, kaže Žan Filio Juci, portparol švajcarskog ministarstva spoljnih poslova.

Nevolje su počele kada je 33-godišnji Hanibal, Gadafijev sin i njegova supruga Alin, bivši model, uhapšeni u hotelu u Ženevi pod optužbom da su napali službenike hotela. Jedan od njih, 35-godišnji Tunižanka identifikovana kao Mona, izjavila je da je Alina često udarala i pretila da će je baciti kroz prozor.

Hanibal i njegova supruga, koja je tad bila trudna, uskoro su oslobođeni, a ženevski tužilac povukao je optužbe na osnovu neobjavljenog sporazuma.

Uprkos tome, Gadafi koji vlada Libijom proteklih 40 godina, bio je besan, što se može zaključiti iz onoga šta je rekao Ajši, njegovoj kćerki miljenici. Prema saopštenjima ljudi bliskih Gadafijevom klanu, Hanibal i Alin su tretirani kao teroristi, i držani su u pritvori gorem nego što je Abu Grain, zloglasni irački zatvor gde su američki vojnici navodno zlostavljali zatvorenike. „Čast i dostojanstvo moraju biti sačuvani“, rekao je Gadafi svojoj kćerki. „Da imam atomsku bombu izbrisao bi Švajcarsku sa lica zemlje“, opaska je Hanibala na recepciji hotela u Tripoliju pred arapskim diplomatama.

Gadafi je nedavno čak pozvao Švajcarsku da raskrsti sa višejezičnošću opisujući zemlju kao „globalna mafija“. Prema njegovim rečima, italijansku zajednicu bi trebalo „vratiti u Italiju“, dok bi francuske i nemačke zajednice trebalo razdvojiti između Francuza i Nemaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari