Snage odane lideru Libije Moameru Gadafiju osvojile su naftni grad Bregu na istoku zemlje, objavila je juče državna televizija. Libijska televizija je navela da su Gadafijeve snage glatko potisle pobunjenike iz Brege, koji su loše bili opremljeni i organizovani.

Agencija AP, međutim, javlja da je još teško proveriti te navode, jer je libijska televizija i ranije tvrdila da su režimske snage osvojile Bregu, što se kasnije ispostavilo kao netačno. Gadafijeve snage pomerile su u subotu liniju fronta kilometrima u dubinu pobunjeničke teritorije, došavši na samo 40 kilometara od Brege, u kojoj se nalazi glavni državni naftni terminal. Pobunjenici su poslednjih dana pretrpeli seriju poraza, što je veliki udarac za opozicione snage koje su pre samo nedelju dana držale ceo istočni deo zemlje i približavale se prestonici Tripoliju.

Pobunjenici su tražili uvođenje zone zabranjenih letova iznad Libije, uz obrazloženje da ne mogu da pariraju borbenim avionima Gadafijeve armije. Arapska liga juče je, takođe, od Saveta bezbednosti UN tražila uvođenje zone zabranjenih letova, povećavši pritisak na SAD i druge zapadne sile da preduzmu konkretne akcije. Većina zapadnih zemalja rezervisana je povodom te ideje.

SAD i neki drugi zapadni partneri smatraju da zona zabranjenih letova ne bi bila dovoljno efikasna mera, i mogla bi da ih uvuče u „još jedan prljav sukob u muslimanskom svetu“. Stanovnici su prijavili da se vode borbe između vladinih snaga i pobunjenika u Misrati, trećem po veličini libijskom gradu, koji se nalazi oko 200 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Komandant Al Kaide podržava opoziciju

Kairo – Komandant Al Kaide Abu Jahia al-Libi, koji je pobegao iz jednog američkog zatvora u Avganistanu, pozvao je Libijce da zbace režim lidera Moamera Gadafija i uspostave islamsku vladavinu u zemlji. Al-Libi je u videu postavljenom na jedan ekstremistički veb sajt poručio da je, posle pada režima u Tunisu i Egiptu, sada red na Gadafija. Libijski lider je više puta do sada rekao da iza demonstracija i zahteva za njegovu smenu stoji Al Kaida, koja pobunjenike koristi kao oružje za sopstvene ciljeve. Nije moguće utvrditi verodostojnost 30-minutnog Al-Libijevog video materijala, do koga je juče došla američka grupa SITE Intel, koja se bavi praćenjem ekstremističkih poruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari