Bivši oficir Unprofora Dejvid Frejzer izjavio je juče na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu da je Armija BiH 1994-95. godine bar jednom granatirala svoje civile u Sarajevu, u nameri da za žrtve optuži bosanske Srbe. Kanadski general Frejzer u to vreme je bio vojni pomoćnik komandanta Unprofora u sektoru Sarajevo. Kao svedok optužbe, u sredu je izjavio da je VRS podvrgavala Sarajevo neselektivnoj i preteranoj artiljerijskoj i snajperskoj vatri.


Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Frejzer je izjavio da je „u jednom slučaju“ bilo utvrđeno da je minobacačka granata sa položaja ABiH doletela na mesto u centru Sarajeva koje je neposredno pre toga pogodila granata ispaljena sa položaja VRS. Svedok je naznačio da su obe granate izazvale civilne žrtve.

Kanadski general potvrdio je i da je muslimanski snajperista aprila 1995. ubio francuskog vojnika Unprofora na sarajevskom aerodromu. Snajperisti ABiH delovali su i centru Sarajeva, iz zgrada UNIS-a i Izvršnog veća. Upitan da li se slaže sa tvrdnjom iz knjige tadašnjeg zapovednika Unprofora Majkla Rouza da su na tramvaje u Sarajevu pucali srpski snajperisti, ali i „tajna policija koju je organizovao (član predsedništva BiH) Ejup Ganić“, svedok je uzvratio da „nije čuo takve informacije“.

Odgovarajući na pitanja branioca, Frejzer je kao tačno prihvatio i da je Armija BiH kršila primirja otvarajući vatru iz Sarajeva, u kojem je bilo zabranjeno teško oružje i da je jednom pucala na vozilo komandanta sarajevskog sektora Unprofora. Upitan da li je zbog toga Unprofor ikada zapretio muslimanskoj strani napadima NATO iz vazduha, svedok je odgovorio da nije, ali da je stalno ulagao proteste vlastima u Sarajevu.

„Mi nikada nismo zatražili vazdušne napade zato što u gradu nije bilo primerenih meta… Nismo znali gde su pokretni minobacači ABiH i stalno smo ih tražili… Nikada ne pretite, ako niste spremni da pretnju ispunite. Unprofor nije pribegavao lažnim pretnjama… Nikada nismo pretili Muslimanima, samo smo protestovali“, rekao je Frejzer, odgovarajući na više puta ponovljeno pitanje Mladićevog branioca.

„Muslimani napustili Grbavicu“

Svedok odbrane Branko Radan negirao je juče na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su u jesen 1992. Muslimani bili proterani iz sarajevskog naselja Grbavica, ali je potvrdio da je zlodela nad njima bilo. Radan, koji je u to vreme bio predsednik vlade srpske opštine Novo Sarajevo, izjavio je da je oko 300 građana nesrpske nacionalnosti krajem septembra 1992. napustilo Grbavicu i preko Miljacke prešlo u deo grada pod muslimanskom kontrolom. Tvrdio je, međutim, da to nije bio progon i da su Muslimani otišli da bi „bili bezbedniji“, budući da su na Grbavici živeli u kućama na prvoj liniji fronta, „iza naše vojske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari