U plastenicima privrednog društva „Rekultivacija i ozelenjavanje“ u Kostolcu, uspešno napreduje 15.000 ruža, zasađenih u novembru prošle godine. Ovaj ružičnjak zauzima prostor u dva spojena plastenika, ukupne površine 25 ari. Prema rečima direktora RIO, Filipa Rakića, koji je na čelo ovog preduzeća došao u maju prošle godine, nema sumnje da će projekat biti uspešan, jer su prodaju već ugovorili.

     

– Celokupni ovogodišnji rod biće izvezen u Rusiju, sa kojom smo ugovorili izvoz i tokom naredne dve godine – kaže direktor Rakić. Ove godine od svake sadnice dobiće se tri reznice, dok se narednih godina očekuje tri do pet reznica po berbi. Trebalo bi da budu dve berbe godišnje, pa će se ulaganja u ovaj projekat, od 220.000 evra, isplatiti za oko tri godine.

     Prvo orezivanje ruža obaviće se tokom marta, kada u RIO iz Italije stigne Roberto Fereti, jedan od najvećih svetskih stručnjaka kad je uzgoj ovakvih, rezanih ruža u pitanju.

– Fereti će našim radnicima pokazati kako se pravilno obavlja orezivanje ruža, da bi oni to ubuduće mogli samostalno da obavljaju – kaže Rakić.

     Projekat uzgoja rezanih ruža, kakvih nema u našoj zemlji, pokrenut je kako RIO ne bi više bilo samo uslužno preduzeće, koje se bavi uređenjem zelenih površina, već i proizvodno.

– Planiramo da u blizini podignemo još dva plastenika, što će se realizovati tokom ove godine – najavio je Rakić. U realizaciji ovog projekta pomogla je i Gradska opština Kostolac, kao i privredno društvo TE-KO „Kostolac“, koje je vlasnik zemljišta, odnosno pepelišta, na kojem je ružičnjak podignut.

Domaći plastenici

Plastenike su izgradili radnici „Agrokonstrukta“ iz Kraljeva, dok je formiranje ružičnjaka i obuku radnika za njihov uzgoj obavila beogradska firma „Pro MIL“, zastupnik italijanske „Padanije“ koja je među vodećim evropskim firmama za proizvodnju cveća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari