Gala Videnović: Srpska Ester Vilijams 1Foto: IMDB

„Bal na vodi“, jugoslovenska varijanta čuvenog filma iz zlatnog doba Holivuda, odnosno ozbiljna angažovana drama koje je od svog američkog mjuzikl parnjaka pozajmila samo ime, ovih dana doživela je da bude digitalno restaurirana i kao jedan od ovdašnjih filmskih klasika sačuvana za generacije koje dolaze.

Priča o četvorici momaka i jednoj devojci posle Drugog svetskog rata, koji se druže i zaljubljuju, ali i suočavaju sa stvarnošću dalekom od one iz holivudskog filma, zauvek je učinila zvezdom glumicu koja je to, po sopstvenoj želji, prestala da bude ili se toj profesiji vraća tek povremeno.

Gala Videnović Aleksić, jer o njoj se radi, pojavila se pred kamerama još kao devojčica zahvaljujući majci scenografkinji koja je u tom trenutku radila jedan dokumentarac.

Upisala se potom u školu za glumu Bate Miladinovića i pojavljivala redom u popularnim uglavnom komedijama ondašnje jugoslovenske i srpske kinematografije – delovima „Ludih godina“ ili u serijalu „… na određeno vreme“.

Nakon uloge Ester, koja će joj odškrinuti i vrata Holivuda, a pre nego što se tamo i uputila, pojaviće se u još nekoliko ostvarenja od kojih je amblematska serija za decu iz čuvenog Školskog programa – „Metla bez drške“ sa tada takođe mladim i zanosnim kolegom Slobodanom Beštićem, ali i Milenom Dravić u jednoj od ključnih uloga.

A jedna od uloga koje se verovatno ne sećaju mnogi bila je u filmu Krešimira Golika „Vila Orhideja“.

Pomalo začudan, mističan, na ivici fantastike i za ondašnja jugoslovenska kinematografska vremena svakako neobičan film na pravi je način „upotrebio“ tu eteričnu i istovremeno senzualnu pojavnost glumice kakva joj je i otvorila svet filma.

Ona je, toga se već starije generacije svakako sećaju, kako to piše u Leksikonu YU mitologije, kao jedina prva tinejdžerska zvezda generacije stasale osemdesetih, ostala upamćena i po reklami za preparate za kosu čiji je naziv ovako zvučao – „va-va-va-valera“.

Gala Videnović rođena je 27. juna 1969, mnogo kasnije od čuvene Ester Vilijams, koja je glumila u američkom „Balu na vodi!“.

Glumu na Fakultetu dramskih nije upisala jer su smatrali da je premlada. Odškrinuta vrata Holivuda nikada nije do kraja otvorila jer se posvetila odgajanju sina.

Kada se ’96. vratila u Beograd, udala se za glumica i reditelja Vladimira Aleksića, sa kojim ima još jednog sina.

Međunarodni je instruktor joge. Povremeno prihvata uloge u domaćim serijama i filmovima i pozajmljuje glas u sinhronizacijama animiranih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari