Gallup: U Srbiji 47% građana smatra da je Vlada Srbije efikasna 1Foto: EPA / Koča Sulejmanović

Samo trećina građana sveta ocenjuje pozitivno rad vlade države u kojoj žive. Ipak, postoje značajne razlike, regionalno i po zemljama:

  • Zapadni svet je uglavnom nezadovoljan – tek svaki četvrti građanin EU i svaki peti građanin SAD je zadovoljan radom vlade. Ljudi u Indiji i Istočnoj

  • Aziji su najviše zadovoljni (najmanje svaki drugi).

  • Građani Filipina, Vijetnama i Indije su najzadovoljniji radom svojih vlada – preko 70% zadovoljnih u proseku. Najmanje zadovoljni građani Letonije,

  • Japana i Hrvatske – u proseku manje od 10% zadovoljnih. Još dva naša suseda, BiH i Slovenija, su veoma negativno ocenili rad svojih vlada.

  • U Srbiji 47% građana smatra da je Vlada je Republike Srbije efikasna, trećina (36%) smatra da poštuje volju naroda, dok 40% smatra da vodi državu u pravom smeru, što daje indeks poverenja od 41

ČGallup: U Srbiji 47% građana smatra da je Vlada Srbije efikasna 2etrdeset prva studija asocijacije Gallup International „Voice of the People“ realizovana je u približno 60 zemalja širom sveta.

Agencija TNS Medium Gallup, koja je ovo istraživanje realizovala u Srbiji, vam predstavlja rezultate za indeks zadovoljstva građana radom vlade u njihovim državama, navodi se u rezultatima israživanja.

Indeks je izveden na osnovu tri indikatora: mišljenja da je vlada efikasna, da poštuje volju naroda i da vodi državu u pravom smeru.

O istraživanju

Još od 1977. godine, iniciranu od strane dr. Džordža Galupa, Gallup International krajem svake godine realizuje međunarodnu studiju Voice of the People – End Of Year u saradnji sa WIN institutom o očekivanjima za narednu godinu. Ovo je četrdeset prva studija, realizovana krajem 2017. godine. Na globalnom nivou intervjuisano je 54.569 ispitanika. Istraživanje na teritoriji Srbije, realizovano je na uzorku od 1011 ispitanika, punoletnih građana, metodom licem u lice.

O TNS Medium Gallup

TNS Medium Gallup je jedna od vodećih kompanija za tržišna i društvena istraživanja u Srbiji, sa širokim spektrom usluga, brendiranih rešenja i razgranatim iskustvom u regionu i ključnim oblastima poslovanja. Postoji od 1990. i danas je deo više globalnih lanaca. Matična kuća je Taylor Nelson Sofres (TNS), koja je od 2008. pripada grupi WPP/Kantar, najvećem lancu za pružanje marketinških usluga. TNS Medium Gallup je punopravni član međunarodne asocijacije Gallup International (GIA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari