Član ratnog predsjedništva RBiH Ejup Ganić, koji se suočava sa mogućnošću da ga Velika Britanija izruči u Srbiju zbog optužbi za ratne zločine, kritikovao je administraciju američkog predsjednika Baraka Obame, jer se nije oglasila o njegovom slučaju, pišu američki mediji.


Ganić je američkom dnevniku Majami herald rekao da „Amerikanci ne treba da ćute o ovom slučaju, jer ćutanje znači odobravanje“. On je podsjetio da je 1996. godine dočekao tadašnju prvu damu SAD, a sada šefa diplomatije Hilari Klinton tokom njene posjete BiH, kao i da se sastao sa specijalnim predstavnikom američkog predsjednika za Balkan Ričardom Holbrukom.

Kontroverza je izbila 2008. godine kada je tokom svoje predsjedničke kampanje Hilari Klinton rekla da je po njenom dolasku na aerodrom u Tuzli 1996. godine otvorena snajperska vatra što su osporili novinari koji su tada bili sa njom. Prema Ganićevim riječima, on je „pokušao da umanji nastalu štetu, ističući da je tada i on bio zabrinut zbog bezbjednosti u BiH“.

On je izrazio zaprepaštenost i zbog ćutanja Holbruka, koji je sada specijalni predstavnik SAD za Avganistan i Pakistan. „Svi ćute, pa čak i američki ambasador u Sarajevu. Stejt department treba da reaguje i da pošalje svog posmatrača. Treba da ukažu na rezultate istrage Tribunala u Hagu“, rekao je Ganić. Stejt department je odbijao da komentariše ovaj slučaj, ali je portparol američkog MIP-a Filip Krauli juče rekao da je „Vašington upoznat o slučaju koji je u procesu pred britanskim pravosuđem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari