Građani i preduzeća opštine Inđija, koja je jedna od malobrojnih u Vojvodini u kojoj su gasifikovana sva naseljena mesta i sve industrijske zone, imaju mogućnost da se greju po nižim cenama gasa, jer je lokalni distributer Ingas još dodatno smanjio maržu i preduzeo korake na smanjivanju gubitaka na mreži.

Ovde ima 8.500 aktivnih potrošača gasa, i o njima kao i o gasnoj mreži dugoj 350 kilometara brine JP „Ingas“ u kojem kažu da su i pored dozvoljenog povećanja cena od 60 odsto odlučili da ono bude 40 procenata.

– Sem toga omogućili smo građanima da sklope ugovor sa „Ingasom“ o mogućnosti plaćanja u dvanaest jednakih mesečnih rata. Cena gasa za domaćinstva u ovom trenutku je 36,62 dinara, a za industriju 37,78 dinara. Poštovali smo preporuke lokalne uprave u protekle četiri godine i postupno smanjivali maržu sa 20 na 15, pa na 10 odsto da bi od pre dve nedelje marža za domaćinstva iznosila svega osam odsto, a za privredu 10.

Na ovakvo smanjenje smo mogli da idemo jer smo na drugoj strani značajno smanjili troškove kroz smanjenje gubitaka na mreži. Nabavili smo najsavremenije aparate, takozvane detektore koji otkrivaju curenje gasa ispod zemlje i ustalili praksu da jednom godišnje pregledamo sve kućne instalacije, otkrijemo i otklonimo eventualna curenja gasa i da redovno baždarimo merne instrumente. Tako smo gubitke na mreži koji su iznosili 7,9 procenata smanjili na oko tri odsto, kaže Željko Trbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari