Lokalna vlast u Babušnici će Odboru za pravosuđe Skupštine Srbije i Ministarstvu pravde uputiti dopis i zahtevati da u ovoj nerazvijenoj pograničnoj opštini ostane i dalje Opštinski sud, a ne da bude ugašen, kako predviđa Nacrt zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Dejan Lazarević, zamenik predsednika opštine, kaže da se nacrtom ovog zakona predviđa gašenje Opštinskog suda, javnog tužilaštva i prekršajnog suda u Babušnici, a da će na njegovom mestu biti Odeljenje Opštinskog suda iz Pirota.

– Prema novoj klasifikaciji sud nije dobio prelaznu ocenu zbog toga što sudije nisu ispunjavale normu broja predmeta u toku godine. Ne gleda se da li je sudija kvalitetan i da li za sudom postoji potreba, već samo sudijska norma. Da li je normalno da norma bude jedini kriterijum, a ne broj rešenih predmeta – kaže Lazarević.

Predsednik SO Babušnica Zlatko Aleksić kaže da će ukidanjem suda građanima biti uskraćeno pravo na pravdu i moraće da putuju do suda u Pirotu.

– Umesto nagrade za mali broj predmeta Sud i građani opštine će najavom njegovog ukidanja biti kažnjeni – zaključuje Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari