„Gasi“se Apotekarska ustanova u Novom Pazaru 1Foto: S. N.

Novopazarska Apotekarska ustanova zvanično prestaje da postoji od sledećeg ponedeljka. U njena četiri objekta, u narednih 15 godina, radiće apoteke kompanije „Dr Max“ iz Beograda.

To je logičan sled događaja za ustanovu koja nije sastavila ni dve godine samostalnog rada.

Formirana je u februaru 2021. godine, izdvajanjem iz Doma zdravlja i osnivač joj je postala lokalna samouprava.

„Startovala“ je sa čistim računima, ali je još u prvoj godini rada našla se u nezavidnoj finansijskoj situaciji i pored višemilionskih izdvajanja iz gradskog budžeta. Poluprazne police i dugovanja farmaceutskim kućama i zarada zaposlenima za pola godine, od ove zdravstvene ustanove napravili su velikog gubitaša.

Zbog toga je Gradsko veće, krajem prošle godine, donelo odluku da Apotekarsku ustanovu izda pod zakup.

Na javnom nadmetanju pobedila je beogradska kompanija „Dr Max“, koja će za mesečni zakup četiri objekta plaćati 13.013 evra i preuzeće 22 zaposlena radnika.

Odluku o davanju u zakup donela je odbornička većina gradskog parlamenta, u martu ove godine. Tada je počelo renoviranje i opremanje apoteka.

Ugovorom je predviđeno da se, za prve tri godine, zakup plati odjednom, što u gradski budžet donosi pola miliona evra. Ali će se i na svakih pet godina vršiti revizija ugovora sa zakupcem.

Apotekarska ustanova, u ovom gradu, prestaće, zvanično, da postoji sledećeg ponedeljka. Tada će gradska skupština doneti odluku o njenom „gašenju“. Time prestaje radni odnos svih zaposlenih, koji prelaze kod novog poslodavca, i mandati Upravnom i Nadzornom odboru i v.d. direktora.

Nepokretna i pokretna svojina i sredstva koja koristi ova ustanova, ostaju u svojini grada, kojem pripada i pravo njihovog daljeg korišćenja uz obavezu plaćanja svih njenih dugovanja.

Ova ustanova je prešla put od „zlatne koke“ Doma zdravlja do gubitaša. Pre osamostavljivanja, u dobicima Doma zdravlja, imala je učešće veće od 60 odsto, ali je, naprasno, doneta odluka o njenom funkcionisanju kao samostalne zdravstvene ustanove.

Nejasno je kako su državne apoteke finansijski propale, u gradu, u kojem ima više od 70 privatnih apoteka, čak i naslonjene jedne na drugu, i sve dobro posluju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari