Prema poslednjim podacima povereništva za izbegla i raseljena lica Jablaničkog okruga, u Leskovcu, ali i drugim opštinskim središtima ovog dela Republike, evidentirano je 4.500 lica sa tim statusom. Sem u depadansima hotela Atina, nedaleko od autoputa Leskovac – Niš, ostala lica žive u privatnom smeštaju i većina se uveliko prilagodila novoj sredini.

– Za narednu godinu planiramo da počnemo gradnju zgrade za smeštaj raseljenih i prognanih lica koji žive u kolektivnom centru – kaže Igor Kocić, poverenik za izbeglice leskovačke opštine.

Uz pomoć Visokog komesarijata za izbeglice, UNHCR, Švajcarske agencije za razvoj, Republičkog komesarijata za izbeglice i SO Leskovac pre pet godina u planinskom selu Drčevac, na tamošnjim utrinama, izbegla i raseljena lica počela su da grade krov nad glavom.

Marljivim radom sagrađeno je pet kuća sa dva ulaza, pa je ovde dom pronašlo desetak porodica, koje su dobile građevinski materijal, a infrastruktura je poklon Leskovca.

– Imamo zaista lepe kuće, ali nemamo vodu za piće, pa se snabdevamo sa seoskih bunara. To je naš veliki problem. Drugi je nedostatak posla, jer ga ovde nema ne samo za nas nego i za same meštane – veli Darko Korać, rodom iz Udina, u Lici, koji povremeno radi kao građevinac u Beogradu, a pre nekoliko godina je privremeno bio zaposlen i u Moskvi.

Jovo Korać, koji je takođe iz Udina, ratni je invalid i prima skromnu nadoknadu. Kaže da teško izlazi na kraj, ali je, veli, još teže onima koji nemaju ništa. Vida Samardžić je morala da napusti rodni Mostar. Jedno vreme je stanovala u kolektivnom centru u Velikoj Kopašnici.

 

Dom kod prijatelja

Pored Leskovca, i u drugim sredinama Jablaničkog okruga takođe su građene kuće za raseljena i izbegla lica. Najveći podruhvat realizovan je u Medveđi gde je podignuto čitavo naselje. Stanova za izbegla i raseljena lica ima i u Vlasotincu, a veliki broj domaćinstava koja su ostala bez ognjišta toplinu porodičnog doma su pronašli kod prijatelja i rođaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari