Stalnom koordinacijom između nadležnih državnih organa pripremamo se za jesen i zimu, kako bi migranti koji stižu na područje naše zemlje imali adekvatne uslove za prihvat i dalji put, najavio je tokom jučerašnje posete Preševu ministar odbrane Bratislav Gašić.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na ovaj način će Preševo dobiti dve stotine ležajeva u dodatnom objektu za prihvat migranata. Donacijom iz Norveške biće stvoreni uslovi za adekvatan rad lekarskih timova koji su ovde prisutni u pružanju prve pomoći, pre svega iscrpljenim ženama i deci, od kojih je veliki broj predškolskog uzrasta.

– Radimo u skladu sa planskim aktivnostima na sređivanju centara i tokom sledeće nedelje ovde će postojati odvojen lekarski deo, kao i poseban deo sa krevetima za prijem izbeglica. Dogovorili smo i da put od Miratovca gde je prihvatni kamp sredimo, kako bi skratili vreme i put onima koji dolaze po papire u Preševo, naveo je Gašić.

Pripadnici policije na tri registraciona punkta registrovali su oko 1.500 migranata kojima su izdate potvrde za dalje putovanje, a najveći broj njih je autobusima otišao u pravcu Kanjiže i Mađarske.

– Imamo dovoljno hrane i vode kao i hrane za decu i bebe. Dnevno podelimo više od hiljadu obroka, rekao je novinarima Arsim Mehemti iz Crvenog krsta u Preševu. Iz razgovora sa migrantima koji u nešto manjem broju pristižu iz pravca Makedonije u poslednjih 48 sati, novinaru Danasa je rečeno da im najviše smeta hladnoća i dugo pešačenje. Naglašavaju da bi sve bilo lakše kada bi vozom mogli direktno do Subotice, ali njima se najviše preporučuje prevoz autobusima.

Sirijac Zulif objašnjava da su „zatečeni hladnim vremenom te da im na putu ka Mađarskoj i dalje zemljama EU treba toplija odeća, pre svega za žene i decu“.

– Niko nas u Makedoniji nije ni valjano pogledao. Dobili smo malo hrane i nešto vode. Ovde u Srbiji je mnogo bolje. Veća je briga. LJudi su ljubazniji. Pomažu nam koliko mogu, rekao je za naš list Zulif, kome smo omogućili da svoj mobilni telefon „osveži“ u lokalnom kafiću, na šta je bio izuzetno zahvalan.

Tokom posete ministra Bratislava Gašića u prihvatnom Kamp centru u Preševu bilo je nekoliko stotina migranata koji su nakon dobijanja hrane i lekarskih pregleda čekali na prevoz prema Preševu.

U tri automobila 43 Sirijca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, po nalogu zamenika Osnovnog javnog tužioca uhapsili su M.A. (1983), N.P. (1996), M.K. (1996) i A.N. (1980), svi iz Pirota, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Policija je u selu Rsovci kod Pirota zaustavila tri automobila nemačkih i bugarskih registarskih oznaka u kojima su ukupno pronašli 43 državljanina Sirije, među kojima je i dvanaestoro dece, navodi se saopštenju. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari