Gašić o navodnoj obuci terorista na poligonima Vojske Srbije: Optužbe Prištine laž i falsifikat 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Ministar odbrane Bratislav Gašić odbacio je optužbe ministra unutrašnjih poslova u privremenoj prištinskoj administraciji Đeljalja Svečlje u vezi sa navodnom obukom terorista na poligonima Vojske Srbije, a povezivanje predsednika Aleksandra Vučića sa time ocenio kao običnu klevetu.

„Na teritoriji Republike Srbije, za razliku od prostora pod kontrolom Prištine, niti su se obučavali niti se obučavaju bilo kakvi teroristi. Teroristi se u Srbiji hapse i procesuiraju, dok se u Prištini oni kreću slobodno, bave unosnim biznisom ili obavljaju javne funkcije“, rekao je ministar Gašić.

On je istakao da poligoni Vojske Srbije služe isključivo njenim sopstvenim potrebama te da sve druge informacije i navodni dokazi koje pominje Svečlja predstavljaju obične laži i falsifikate.

„Takozvanom ministru unutrašnjih poslova takozvanog Kosova gospodinu Đeljalju Svečlji trebalo bi ukazati da, prilikom ocene uloge nosilaca najviših državnih funkcija u civilizovanim i demokratskim zemljama poput Republike Srbije, ne može primenjivati merila i standarde svojstvene njihovoj privremenoj samoupravi“, naglasio je Gašić.

Rekao je da primarni posao prištinskog kvazidržavnog rukovodstva, već dugi niz godina, upravo predstavlja naoružavanje i obuka paravojnih formacija, suprotno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Zadatak tih nezakonito naoružanih grupa, kako je naglasio, jeste da vrše teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji i sprovedu konačno etničko čišćenje tog prostora od nealbanskog stanovništva. Učinak njihovog kriminalnog delovanja svima je poznat“, istakao je ministar odbrane.

Iako zaslužuje svaku osudu, ovakav narativ gospodina Svečlje, prema rečima ministra Gašića, proizilazi iz nedostatka elementarne sposobnosti administrativnog aparata u Prištini da shvati i primeni norme i principe vođenja miroljubive i konstruktivne politike.

„Sa druge strane, predsednik Republike Srbije bavi se pitanjima od najvišeg značaja za narod i državu sa ciljem stvaranja političkog i ekonomskog ambijenta u kome će bolje i bezbednije živeti svi naši građani bez obzira na veru i naciju. Sa pozicije vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednik Vučić donosi isključivo strateške odluke, a sva ostala pitanja, u skladu sa zakonom prepušta Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije“, rekao je on.

Gašić je kao neozbiljan i irelevantan ocenio pokušaj takozvanog kosovskog ministra da optužbama koje su mesecima ranije odbačene aktuelizuje pitanje događaja u Banjskoj.

„Vojska Srbije će nastaviti sa svojim redovnim zadacima na celokupnoj teritoriji Republike Srbije u skladu sa Ustavom naše zemlje i važećim međunarodno-pravnim aktima, bez obzira da li to u gospodinu Svečlji i njegovim kolegama izaziva nezadovoljstvo ili nelagodu“, rekao je ministar Bratislav Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari