Gašić predvodio ceremoniju povodom Dana oslobođenja Beograda 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Gašić je položio venac kod Spomenika oslobodiocima Beograda i upisao u spomen-knjigu: „Poklanjam se danas senima palih oslobodilaca i njihovih starešina koji su zajedničkom borbom oslobodili naš grad, naš Beograd. Bez vaše žrtve danas ne bi bilo naše slobode. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija“.

Vence su položili i ministri Srbije, delegacije ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Kazahstana i Jermenije, uz intoniranje državnih himni, kao i delegacija grada Beograda i delegacije udruženja, saopštilo je Ministarstvo.

Gašić je položio i venac kraj Spomenika Crvenoarmejcu i odao počast polaganjem ruža kod Spomenika Večna vatra, u okviru kompleksa Groblje oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Nakon teških, višednevnih borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Jugoslavije i time okončali dugu nemačku okupaciju grada, tokom koje je stradao veliki broj građana, a Beograd pretrpeo velika razaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari