Gašić: Vojska Srbije nije pretnja, već faktor odvraćanja 1foto: A.K./ATAImages

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da je jedino snažna vojska garancija da niko neće olako doneti odluku da Srbiji silom nameće svoju volju i da Vojska Srbije nije pretnja bilo kojoj državi u regionu, već isključivo faktor odvraćanja.

On je za „Kurir“ kazao da naoružavanje ilegalnih i paravojnih formacija na Kosovu i Metohiji za Vojsku Srbije ne predstavlja respektabilnu pretnju, ali da je krajnje zabrinjavajuće to što sprovode zastrašivanje i represiju nad srpskim narodom koji tamo živi.

„Kada je reč o Hrvatskoj, oni imaju pravo da nabavljaju naoružanje u skladu sa svojim potrebama. Mi, naravno, taj proces pratimo, ali pre svega brinemo o sopstvenom dvorištu“, kazao je Gašić.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije je u proteklih nekoliko godina u tehnološkom smislu veoma napredovala.

Dodao je da planovi po pitanju opremanja imaju dva glavna pravca, a prvi je nabavka sredstava koja se razvijaju i proizvode u Srbiji.

„Ono što u ovom trenutku nismo u stanju da prozvedemo sami, kupujemo na svetskom tržištu, racionalno i promišljeno, tako da naša vojska dobije isključivo ono najbolje i najkvalitetnije“, kazao je Gašić.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, rekao je da je jedina politika Srbije politika očuvanja mira i nastavak dijaloga radi postizanja političkog rešenja situacije na Kosovu.

„Nažalost, Prištinu nikada nije zanimao dijalog niti bilo kakva mirna rešenja. Jedino rešenje je da međunarodna zajednica zauzme konkretan i oštar stav prema Kurtiju i njegovoj privremenoj administraciji“, ocenio je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari