Gašić: Zaustavili smo uništavanje vojne tehnike iz Ponoševog vremena 1foto: A.K./ATAImages

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da „nijedno sredstvo naoružanja u proteklih 12 godina nije uništeno, isečeno, pretvoreno u furdu pa prodato, niti je prodato za uništavanje“.

Gašić je u pisanoj izjavi naveo da je „naoružanje koje je bilo za prodaju, plasirano na tržište, po regularnim cenama“.

On je odbacio tvrdnje narodnog poslanika i predsednika Srbija Centra Zdravka Ponoša, u vezi sa navodnom prodajom 29 starih tenkova 2018. godine po ceni od 52 centa po kilogramu, navodeći da je do 2012. godine „uništeno čak 522 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema u čemu je Ponoš, kao tadašnji načelnik Generalštaba, aktivno učestvovao“.

Gašić tvrdi da je „u periodu od 2004. do 2008. godine 200 tenkova uništeno i pretvoreno u furdu, a zatim prodato po ceni od 95,11 evra po toni, što je 0,095 evro centi po kilogramu“.

„Ni ova cena nije konačna, već znatno niža, jer je tadašnja vlast dodatno platila i troškove sečenja u iznosu od oko 1.200 evra po tenku, što znači da je konačni iznos prodajne cene bio 0,062 evrocenta po kilogramu“, izračunao je ministar.

Gašić je rekao da je 2018. godine, prodato 27, a ne 29 tenkova kako Ponoš navodi, i to ne kao furda, već po cenama koje su u proseku povećane sedam do deset puta, a u pojedinim slučajevima i više u odnosu na raniji period.

„Ti su tenkovi prodati po Odluci o oglašavanju suvišnih sredstava, koja je potpisana upravo u Ponoševo vreme, a cenu smo povećali 2018. godine kako bismo izbegli bagatelno niske cene iz perioda od 2004. do 2008. godine“, rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas „najveća tenkovska sila u regionu, upravo zato što je uništavanje i prodaja naoružanja u vidu furde po katastrofalno cenama – zaustavljena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari