Gasifikacija područja Grada Požarevca i problemi koji već godinama prate taj proces bili su ponovo u centru pažnje članova lokalne Vlade na poslednjoj sednici Gradskog veća. Tim povodom javnosti se obratio predsednik Veća Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca, komentarišući i druge teme koje je smatrao najznačajnijim za građane.

 – Ono što je interesantno za naše građane je gasifikacija grada Požarevca, pošto nam je zadatak da do sednice Skupštine, koja se očekuje krajem novembra ili početkom decembra, rešimo konačno pitanje ugovora koji postoji sa „Gas investom“. Naime, taj ugovro je zaključen još 2006. godine, aneks ugovora je raskinut, a na snazi je ostao osnovni ugovor. Nakon toga je pravobranilaštvo raskinulo ugovor, „Gas invest“ osporava taj raskid. Načelni je dogovor sa „Srbijagasom“, kao javnim preduzećem da napravimo tripartitni ugovor između grada Požarevca, kao jednog od učesnika, „Srbijagasa“, kao javnog preduzeća koje će raditi magistralni vod, i kasnije da dovede gas do industrijske zone i biti distributer, a da se kasnije širi gasifikacija i u ostalim delovima grada. S obzirom na to da je „Gas invest“ osporio raskid ugovora, a „Srbijagas“ prihvata „Gas invest“ kao strateškog partnera, mi nemamo ništa protiv da se takav posao zaključi, ukoliko naša Skupština bude prihvatila takav predlog Gradskog veća. Iz tog razloga smo danas usvojili program gasifikacije za teritoriju grada Požarevca. Naš predlog je da gasifikaciaj bude „Na dlanu“ svima koji su zainteresovani, odnosno da svi građani mogu imati gas. Mi ne možemo naše sugrađane dovoditi u neravnopravan položaj, da onaj ko ima toplifikaciju ne može imati gas i obratno iz tog razloga smo predvideli da gasifikaciaj može prostirati tamo gde god ima interesa, rekao je Milosavljević, na temu gasifikacije.

Biznis plan za izgradnju energetskih postrojennja na bazi biomase u Bradarcu je, prema rečima predsednika Veća, urađen i predstavljava osnov za konkurisanje kod fondova koji finansiraju alternativne vidove energije. Ovo postrojenje bi omogućilo grejanje sela u kojim nije trenutno moguće uvesti toplifikaciju, kao i proizvodnju električne energije, što bi omogućilo i zaradu, koja bi, prema onom što se čulo na konferenciji, iznosila oko 270.000 evra na godišnjem nivou. Veće je prihvatilo Biznis plan, nakon čega bi se razmatrale ponude i počela izgradnaj postrojenja.

Kancelariji za mlade odobreno je koriščenje novih prostorija u ulici Stari korzo jer su u postojećem prostoru imali problem prokišnjavanja tavanice a Agenciji za privredne registre dodeljen je lokal u ulici Parma bb.

#$7lanovi Gradskog veća doneli su odluku da se lokal bivše kafane „#$7ikoš“ iznese na javnu licitaciju uz uslov da se tu obavezno nađe etno restoran sa istim imenom.

Agrarni fond je podneo zahtev za subvenciju od 10.000 dinara po tovnom junetu, što je Veće odobrilo.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ se obratila zahtevom za izlet koji bi se organizovao za sve učesnike koncerta odražan na Dan oslobođenja grada, kada su pokazali veliko umetničko dostignuće i talenat, te će otputovati u Sremske Karlovce, gde će imati priliku da se upoznaju sa ovim gradom i njegovim znamenitostima, a takođe održati koncert.

Za lečenje učenika koji boluju od karcinoma Veće je odobrilo 200.000 dinara uz napomenu gradonačelnika Milosavljevića da če se ovakvim slučajevima uvek izlaziti u susret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari