Gavrilović: Saopštavajući rezultate referenduma, Vučić na ispit stavio i Ustavni sud 1Mesto: Beograd Datum: Tue May 25 14:35:20 CEST 2021 Dogadjaj: KIOSK - izjava Novinskoj agenciji FoNet u okviru serijala razgovora Kiosk o medijskoj sceni u Srbiji Fotoreporter: Duško Pašic Licnosti: Zoran Gavrilovic Izvor: FoNet/AP

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije saopštavajući rezultate referenduma pre Republičke izborne komisije prekršio je Ustav, ali i nekoliko zakona- Zakon o sprečavanju korupcije, ali i Zakon o predsedniku države“, kaže za Danas Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja. On podseća da je BIRODI zatražio od Agencije za sprečavanje korupcije da utvrdi da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštavajući rezultate referenduma pre RiK-a prekšio Zakon o sprečavanju korupcije u delu sukoba interesa.

Gavrilović kaže da je predsednik države prekršio Ustav Republike Srbije i to član 111, kao i Zakon o predsedniku Republike član 1 koji predsednika Republike vide kao garanta državnog jedinstva, što je u suprotnosti sa njegovim partijskim angažmanom.

“I na kraju ovakvo ponašanje nije u skladu sa međuđarodninm aktima, konkretno OSCE Dokumentom iz Kopenhagena 1990, stav 5.4. koji zahteva da javni funkcioner, a po Zakonu o sprečavanju korupcije to jeste predsednik Republike, ne treba da spaja sa partijskom funkcijom. U prilog ovome je i činjenica da je ODIHR posmatračka misija prošle godine ukazala na to da Aleksandar Vučić spaja javnu i partijsku funkciju”, kaže Gavrilović.

Sagovornik Danasa napominje i da je predsednik Srbije saopštavajući rezultate referenduma o pravosuđu na ispit stavio Ustavni sud koji bi trebao da se izjasni o kršenju Ustava, ali i poslanike Narodne skupštine koji imaju ustavnu mogućnost po članu 118 da pokrenu postupak za ocenu ustavnosti činjenice da je predsednik Republike faktički radio posao PR vladajuće stranke.

“Sa komunikacijske strane postavlja se pitanje zašto je „marketinčki mag“ doneo odluku da predsednik Republike u stranačkim prostorijama čita rezultate referenduma”, zaključuje Gavrilović u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari