Snage koje podržavaju Alasana Uataru, međunarodno priznatog predsednika Obale Slonovače, najavile su juče pregrupisavanje i novi napad na predsedničko zdanje u čijem je podzemnom bunkeru Loran Gbagbo, koji odbija da se preda i prepusti vlast koju je izgubio na izborima.


Vazdušni udari snaga UN „preorali“ su u ponedeljak baštu Gbagboovog objekta u Abidžanu i uništili skladište oružja. U međuvremenu, borci verni Uatari opkolili su zdanje i u jednom trenutku provalili kapije. Međutim, oni se plaše ne da ubiju Gbagboa i time razjare gotovo polovinu stanovništva Obale Slonovače koja je glasala za njega na predsedničkim izborima u novembru.

– On se neće predati. Moraćemo da ga skinemo – rekao je jedan od portparola Alasana Uatare. Njegovi borci su prethodnog dana uspeli da probiju unutrašnji krug Gbagboove odbrane i da provale kapiju predsedničke kuće, ali su ubrzo bili potisnuti teškom artiljerijskom vatrom Gbagboovih čuvara. Prema rečima jednog visokog diplomate koji je želeo da ostane anoniman, očigledno je da ofanzivni helikopteri UN nisu uspeli da unište sve što je trebalo da unište u ponedeljak, kada su napali predsedničko zdanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ocenilo da se francuska vojska i UN mešaju u unutrašnji sukob u Obali Slonovače pošto podržavaju Uataru. „Apsolutno je potrebno rešiti zakonske aspekte delovanja mirovnih snaga UN i francuskog kontingenta u Obali Slonovače koji su se umešali u unutrašnji sukob pošto podržavaju jednu stranu“, piše u saopštenju ruskog ministarstva. Rusija ističe da su te snage „u obavezi da budu neutralne i poštuju mandat utvrđen rezolucijama Saveta bezbednosti“ koje predviđaju vojne akcije ograničene na zaštitu civila.

Veruje se da se Gbagbo krije u tunelu predsedničkog zdanja koji je, prema planu graditelja – prvog predsednika Obale Slonovače – trebalo da poveže predsedničku kuću sa obližnjom rezidencijom francuskog ambasadora, za slučaj da se zbog izbijanja puča mora bežati. Ironijom sudbine, upravo je Gbagbo, kada je došao na vlast 2000, presekao taj tunel. Gbagbo je 2002. optužio Francusku da podržava pobunjeničku grupu koja je tada pokušala da ga svrgne, a ti isti pobunjenici sada podržavaju Uataru i napadaju predsedničku palatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari