Gde će stizati autobusi koji sa juga dolaze u Beograd? 1Foto: Radmila Marković/Danas

Ređaju se ovih dana najave koje zbunjuje stotine hiljada ljudi koji svakodnevno ili povremeno autobusima dolaze u Beograd auto-putom sa juga.

Najpre je rečeno da će oni od kraja septembra na novu „glavnu“ stanicu u novobeogradskom bloku 42 morati preko obilaznice, to jest da neće moći da koriste Gazelu. Onda je sa neba pala stanica ili stajalište „Jug“ koje se navodno u isto vreme otvara na Autokomandi, piše Vreme.

Potom je Boban Bovan, vršilac dužnosti gradskog sekretara za saobraćaj, rekao da se „glavna“ stanica pušta u rad bez stanične zgrade, ali da će na Autokomandi sve biti u redu.

Do sada su isključenje na Autokomandi i stajališta gradskog prevoza koristili maltene svi prevoznici koji idu iz ili u Niš, Kruševac, Zaječar, Smederevo, Požarevac i druga mesta južno od Beograda.

Apel prevoznika da se ne ukida stajanje na Autokomandi donekle je uslišen, ali valja videti da li će zbilja novo stajalište biti otvoreno na vreme.

„Ukoliko se to ne dogodi, onda smo primorani da se svim sredstvima izborimo za stanicu“, kaže Mihailo Ivanović, referent za bezbednost saobraćaja u „Jugoprevozu“ iz Velike Plane.

Kaže, i putnici i prevoznici bi bili oštećeni ukoliko bi se išlo obilaznicom.

To ne samo da produžava put, nego i ljude vozi tamo gde oni neće – daleko od saobraćajnog čvorišta Autokomande i, recimo, Kliničkog centra gde mnogi idu na lečenje.

Uz to, ulazak u autobuse na Autokomandi za mnoge je bio način da izbegnu plaćanje nepotrebne i preskupe „stanične usluge“ u Beogradu.

Stajalište na starom parkingu

„Septembar je blizu, sačekajmo da vidimo hoće li obećanje biti ispunjeno. Ukoliko se to ne desi pucaćemo iz svih oružja koje nam zakon dozvoljava“, rekao je Ivanović za „Vreme“.

Kako prenosi agencija Beta, novo stajalište „Jug“ biće zapravo parking bez perona, nadstrešnica i stanične usluge – ovo poslednje će putnike verovatno obradovati.

U pitanju je zapravo prostor koji je trebalo da bude parking nikada izgrađenog tržnog centra Delta Planet, koji se planira već dvanaest godina.

Taj parking se nalazi sa voždovačke strane autoputa, dakle u pravcu Beograd-Niš.

Ostaje jedno nerazjašnjeno pitanje – ako većina autobusa koji stižu u Beograd koristi stajalište „Jug“ i tu se okreće, čemu će onda tačno služiti „glavna“ stanica u bloku 42?

Tek, Bovan je za RTS rekao da će biti rasterećena Gazela i takođe: „Najstrože će biti zabranjeno i kažnjivo da svi ostali auto-prevoznici međumesnog saobraćaja koriste neka druga stajališta koja su do sada koristili.“

Novo stajalište na Autokomandi inače nema pasarelu kako bi se prešlo sa druge strane autoputa, ali je najavljena gradska linija koja će ljude odatle voziti do Slavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari