Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 1Foto: Privatna arhiva

Osim onih koji žele da slobodne praznične dane provedu u inostranstvu, a koji su u manjini, Užičani, tradicionalno, ne moraju da pređu veliku razdaljinu da bi pronašli idealno mesto za prvomajski uranak.

Popularna izletišta, pout zlatiborskih Vodica, kao i niza lokacija u užičkim selima, poznatih boljim poznavaocima ovog kraja, izvesno će i ove godine biti puna. To najavljuje i povećana potražnja mesa u mesarama, pića u diskontima, ali i ćumura.

Nemali broj onih kojima je loše vreme pokvarilo neke pethodne uranke, ovom se posebno raduju, jer vremenska prognoza obećava da kiše neće biti.

“Ovoga puta, idemo na Jelovu Goru, kod drugara. Ako zatreba, imaćemo i krov nad glavom, za razliku od prošlih godina, kada smo išli na uranak na razna mesta u prirodi”, kaže dvadesetogodišnji Užičanin.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 2
Foto: Privatna arhiva

Takvih mesta, u prirodi, u ovom kraju ima u izobilju, potvrđuju užički turistički vodiči i prirodnjaci.

Oni, između ostalog predlažu Mokru Goru, i to baš zaselak Milekići. Mesto u kome se ljudska ruka umešala u prirodu taman toliko da u njoj olakša duži boravak, ali ni milimetar više od toga. Posetioce tu čeka autentična, tradicionalna arhitektura do koje, od skoro postoji i asfaltni put od Mećavnika.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 3
Mokra Gora, Milekići/Foto: Privatna arhiva

Za izletnike koji bi radije bili još bliže prirodi i legendama ovog kraja, tu je Đensko borje. Ako se zna da se ovo mesto često naziva i Čudna šuma, Vilina šuma ili Vilingrad, njegova posebnost je još očiglednija. Ko se opredeli da vreme provede među drvećem čije grane su, kako legenda kaže “savijale vile”posle Borove Glave trebalo bi da skrene levo i nastavi putem koji vodi uzbrdo.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 4
Đensko borje/Foto: Privatna arhiva

Potpećka pećina i reka Petnica, u selu Potpeć, 14 kilometara od Užica, poznati su širem krugu ljubitelja prirode. Reka u kojoj su žene nekada prale vunu, danas je poznata po kalifornijskoj pastrmci.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 5
Potpećka pećina/Foto: Privatna arhiva

Mnogi su saglasni da izlet nije potpun, ukoliko nije kraj vode ili na njoj. Oni u užičkom kraju imaju širok izbor izletišta, a jedno od najpoznatijih sigurno je Zlatarsko jezero, odnosno Kokin Brod. Uprkos velikoj popularnosti ove lokacije, prostora je toliko, da svako može pronaći mesto za sebe.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 6
Zlatarsko jezero/Foto: Privatna arhiva

Jedno od omiljenih mesta za izletnike koji ne izbegavaju i malo planinarenja, svakako je kanjon Velikog Rzava, koji kažu iskusni izletnici nudi mir, tišinu, druženje sa prirodom i fascinantan pogled.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 7
Kanjon Velikog Rzava/Foto: Privatna arhiva

Tu je i netaknuta Katušnica, u Sirogojnu, čije obale obiluju manje ili više skrivenim kutcima za prvomajski uranak, u prirodi koju čovek još uvek nije stigao da zaprlja.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 8
Katušnica/Foto: Privatna arhiva

Možda najpoznatiji mokrogorski izvor „Bele vode“ u podnožju Šargana, nedaleko od pruge uskog koloseka „Šarganska osmica“, svakako je i idealan prostor za izlet i uranak. Obale reke Kamešine navikle su na posete ljubitelja prirode već godinama unazad.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 9
Kamešina/Foto: Privatna arhiva

Oni koji žele da zapale prvomajsku vatru i odu na uranak na mesto koje nudi “krov nad glavom”, od ove godine mogu se opredeliti i za druženje na Ranču Pavlović, u selu Volujac. Iz ovog domaćinstva pozvali su sve željne druženja, uključujući i porodice sa decom, da zajedno sa njima započnu novu tradiciju i zajednički, 30. aprila nalože logorsku vatru. Sve to, uz hranu, piće, pesmu i gitare.

Gde će Užičani za prvomajske praznike: Uranak na skrivenim mestima 10
Lororska vatra na Ranču Pavlović/Foto: Privatna arhiva

Čuvanje izletišta

Turistički vodiči, koji su pomogli nastajanju ovog teksta, ali i domaćini sa Ranča Pavlović, apeluju na izletnike da čuvaju prirodu.

„Ako ložite vatru, ložite samo suvo granje, nikako gumu, plastiku ili nešto treće. Ložite dalje od šume, na čistini. Obratite pažnju na vetar koji može da odnese žar gde ne bi trebalo i napravi veliku štetu. Kada odlazite sa izletišta, dobro proverite da li je vatra sasvim ugašena. Podrazumeva se, iza sebe pokupite sve što ste doneli, ne ostavljajte smeće u prirodi. Ona će vam biti zahvalna, a i vi, sami sebi, kada sledeći put dođete na isto mesto“, poručuju ljubitelji prirode.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari