Kada god su igrali finale Kupa Srbije fudbaleri Partizana su osvajali najmasovnije domaće takmičenje, pokrenuto posle raspada zajedničke države sa Crnom Gorom 2006. godine. Tri puta je klub iz Humske ostajao do samog kraja u borbi za manje vredan, ali svima još drag trofej, i uvek je pobeđivao u poslednjoj bici, što sadašnju generaciju crno-belih uz veliku zalihu iz prvog meča (3:0) čini još optimističnijom uoči sutrašnjeg revanša polufinala sa Jagodinom.

                      P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Parni valjak” se do prvog finala “odvezao” 7. maja 2008. godine. Protivnik mu je bio gradski rival Zemun, preko kojeg je prešao sa rutinskih 3:0, pošto je već na poluvremenu dao dva gola svom nekadašnjem golmanu Nemanji Jovšiću. Istim rezultatom Partizan je slavio i 28. maja 2009. godine. Niželigaško Sevojno našlo je načina da odoli velikom favoritu do odlaska na predah, ali im je zato u drugih 45 minuta surovo raspršen san o senzacionalnom trijumfu protiv kluba, koji je svoje najveće blamaže u ovom takmičenju doživljavao u ranim fazama Kupa. Treći, poslednji put crno-beli su bili akteri finala 11. maja 2011. godine, u meču čiji kraj je jedan tim dočekao na terenu, drugi u svlačionici, a obeležile su ga brojne kontroverze. Počev od skoro polusatnog odlaganja početka susreta, zbog odluke uprave Vojvodine da ne pusti svoje igrače na igralište stadiona Crvene zvezde dok policija ne odblokira konvoj navijača “lala”, zaustavljenih na putu ka “Marakani”, preko naelektrisanih duela prenervoznih fudbalera oba tima, pa do iznuđenog prekida utakmice u 83. minutu i protestnog povlačenja Novosađana, nezadovoljnih suđenjem glavnog arbitra Dejana Veselinovića, koji je po isteku propisanog vremena za nastavak meča odsvirao početak slavlja Partizana, pri rezultatu 2:1 za tim iz Humske.

Prošle dve sezone ni crno-beli ni njihov večiti rival Crvena zvezda, kao i komšije trostruki osvajač Kupa, iz trke za pehar i novčanu nagradu Karlsberg kompanije ispadali su pre njene zadnje deonice, a radovali su im se Jagodina i Vojvodina.

Inače, Partizan je Kup osvajao i u tzv. velikoj (1947, 1952, 1954, 1957, 1989) i u “skraćenoj” Jugoslaviji (1992, 1994, 1998, 2001). Ako sačuvaju stečeni kapital protiv “ćurana” kapiten Saša Ilić i društvo 20. maja odmeriće snage verovatno sa Čukaričkim, koji u polufinalu vodi sa 2:0 protiv Voždovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari