Glavna beogradska autobuska stanica od nedelje na Novom Beogradu: Evo šta treba da znate 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Beogradska autobuska stanica od nedelje 29. septembra menja lokaciju i seli se na Novi Beograd.

Poslednji polazak sa dosadašnje lokacije biće u noći između 28. i 29. septembra, a kako je najavio direktor marketinga BAS-a Željko Pavićević, poslednji autobus će krenuti za Ljubljanu u 00:50 dok će prvi autobus sa Novog Beograda krenuti za Novi Sad u 03:50.

Na sajtu BAS-a napominju da bi u četvrtak 26. septembra moglo biti prekida u „radu telefonskih informacija“.

Glavna beogradska autobuska stanica od nedelje na Novom Beogradu: Evo šta treba da znate 2
Foto FoNet Marko Dragoslavić

Šta se trenutno nalazi na novoj lokaciji autobuske stanice?

Na lokaciji u Bloku 42 trentno ne postoji stanična zgrada, ali tu je stanični plato sa peronima i pripremnim parkingom za autobuse, ukupan broj perona je 65, od toga 12 dolaznih i 53 odlazna.

Odlazni peroni su organizovani tako da je 8 rezervisano za prigradske autobuse, 22 za međugradske, 14 za međunarodne i 9 za vanlinijske, odnosno turističke autobuse.

Na lokaciji stanice postoji i veliki parking sa 186 mesta namenjenih putnicima a tu je taksi stanica sa prostorom za 25 vozila.

Kako će izgledati?

Završetak izgradnje stanične zgrade predviđen je za 2027. godinu, i u njenom sklopu bi trebalo da se nađu: pošta, banka, menjačnica, restorani i kafići.

Kako navode u saopštenju Grada Beograda, predviđena je i posebna čekaonica za majke sa decom, kao i mesto za odmor na kome će putnici koji duže čekaju moći da se opruže, napune mobilne telefone i odmore pre polaska.

U planu je i prostor za ambulantu, kao i ormarići za odlaganje prtljaga.

Glavna beogradska autobuska stanica od nedelje na Novom Beogradu: Evo šta treba da znate 3
Foto FoNet Marko Dragoslavić

 Autobuske linije koje saobraćaju do nove autobuske stanice

  •  60 i 60L-Zeleni venac-Novi Beograd, Toplana
  • 67-Zeleni venac-Novi Beograd, Blok 72
  • 85-Banovo brdo-Borča 3
  • 89-Vidikovac-Novi Beograd, Blok 72
  • 93-Novo Bežanijsko groblje-Miljakovac
  • 94-Novi Beograd, Blok 45-Resnik, Edvarda Griga
  • 95-Novi Beograd, Blok 45 -Borča 3
  • 600-Železnička stanica Beograd, centar-Aerodrom Nikola Tesla

Tramvajske linije do nove autobuske stanice

  •   7-Ustanička-Blok 45
  • 9-Banjica-Blok 45
  • 11-Kalemegdan-Blok 45
  • 13-Banovo brdo-Blok 45

U blizini nove stanice saobraćaju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije: 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice brzo ćete doći i ako koristite autobuse gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Ukoliko putujete iz pravca Ustaničke ulice najlakše ćete stići popularnim tramvajem broj 7, sa Banjice tramvajem broj 9, od Kalemegdana brojem 11, a ako dolazite sa Banovog brda imate izbor između tramvaja na liniji 13 i autobusa broj 85.

Sa početnog stajališta Zeleni venac kreću tri autobuske linije, 60, 60L i 67 koje voze do nove autobuske stanice, a sa Vidikovca do nje saobraća autobus broj 89.

Svima koji žive ili se nađu na potezu Miljakovac-Bežanijska kosa odgovaraće autobus 93, a u blizini nove stanice staje i 94 koji saobraća iz novobeogradskog Bloka 45 do Resnika.

Autobusko stajalište „Jug“

Za sve one koji putuju iz južnih delova Srbije a daleko im je da idu do Novog Beograda, proradiće još jedno stajalište „Jug“ – u blizini Autokomande.

Stajalište „Jug“ bi trebalo da počne sa radom kad i stanica na Novom Beogradu.

Kako je ranije saopšteno, deo novog stajališta već je asfaltiran, postavljeni su ivičnjaci, a iscrtana su i obeležena parking mesta, kojih će biti 137.

„Moći će da uđu svi oni koji imaju potrebe, a nije mali broj takvih međumesnih prevoznika ili da na primer kada dolaze iz Niša ostave svoje putnike na to autobusko stajalište. Novo je, biće potpuno kontrolisano i bezbedno za sve učesnike“; istakao je ranije ovog meseca gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan.

Postojaće i posebni autobusi gradskog prevoza koji će sa autobuske stanice „Jug” razvoziti putnike koji budu želeli da idu put Slavije.

Bovan očekuje da će uskoro sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem obići završne radove na obe stanice, te da će moći da ih puste u saobraćaj početkom jeseni, kada bi počela i da važi odluka koja zabranjuje međugradski saobraćaj preko Gazele.

Preseljenje Beogradske autobuske srtanice (BAS) je deo šireg urbanog plana koji uključuje izgradnju stambeno-poslovnog prostora na lokaciji stare stanice, kojim će biti proširen Beograd na vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari