Koliko je potrebno eksploziva da bi se most srušio i gde ga postaviti, jedan je od neobičnijih zahteva novinara upućenih Birou za saradnju sa medijima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, nakon dojave da se na Brankovom mestu nalazi bomba.


– Pitali su nas jednom i kada ćemo uhapsiti dečka koji je dojavio da je na mostu bomba i da li će to biti do pola četiri, jer im se tada zatvara novina. Takvih zahteva bilo je više – kaže za Danas Suzana Vasiljevićeva, šefica ovog Biroa.

MUP Srbije, inače, kako navode, iz godine u godinu dobija sve veći broj zahteva novinara za informacije, što ukazuje na veću zainteresovanost medija za rad policije. Prema podacima MUP-a, Biro je od početka godine dosad primio više od 5.000 zahteva novinara, medijskih i producentskih kuća. U proseku mesečno stigne oko 530, a tokom dana oko 20 zahteva kojima novinari traže određene podatke.

– Prošle godine rešili smo 4.563 zahteva, dok je broj rešenih zahteva u 2008. iznosio 3.609. Osim dnevnih zahteva novinara, Biro odgovara i na zahteve producentskih kuća izdavanjem dozvola, pružanjem logističke podrške, iznajmljivanjem policijske opreme i angažovanjem policajaca u snimanju filmova i televizijskih serija. Među njima su serije Koriolan, Šišanje, Selo gori a baba se češlja, Moj rođak sa sela, Greh njene majke, i druge – ističe naša sagovornica.

Neredi tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu, divljanje srpskih navijača u Đenovi, kao i nedavno završeni derbi, izazvali su, inače, dodatnu pažnju domaćih, ali i svetskih medija.

Najviše posla od državnih institucija tim povodom, što se tiče saradnje sa medijima, u ovom periodu imao je svakako MUP. U Beogradu tokom Parade ponosa, podsetimo, akreditovano je bilo 175 domaćih i stranih medija i novinara, a veliku pažnju izazvao je i derbi, za koji se očekivalo da će biti novi povod za nemire. Skoro 100 novinara iz raznih svetskih medija pratilo je ovu utakmicu, više od 20 inostranih medija otkupilo je pravo prenosa ovog meča.

U MUP-u objašnjavaju da je u ovom periodu stizao „užasno“ veliki broj zahteva za informacije od medija, znatno veći nego inače. Vasiljevićeva ističe za Danas da je Biro u poslednje dve-tri nedelje primio i veliki broj zahteva stranih novinara, koji su se interesovali za dešavanja u Srbiji.

– Tokom Parade ponosa imali smo poseban način rada. Naši zaposleni bili su sve vreme u štabu, u operativnom centru, gde su posmatrali na ekranima snimke iz grada i obaveštavali kolege koje su bile na terenu, kao i novinare, o tome gde se šta dešava. Zaduženi za saradnju sa medijima bili su raspoređeni i na terenu, tako da je bila pokrivena cela teritorija Beograda. Novinare smo tokom tog dana obaveštavali čak i sms porukama. Slično je bilo i na dan kada su autobusi sa navijačima vraćali iz Đenove – napominje Vasiljevićeva.

Javljanje iz vozila

Vasiljević ističe i da su tokom Parade ponosa novinari slali i pitanja kojima su tražili kojim trasama će učesnici nakon skupa biti prevoženi, iako su svi znali da to neće biti „otkriveno“ iz bezbednosnih razloga. Ipak, jedna novinarka, koja je bila u jednom od tih kombija, uključivala se uživo u program i govorila kuda se vozilo kreće.

– Ubrzo nakon toga, jedno od tih vozila je bilo napadnuto kod Vukovog spomenika – ističe Vasiljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari