Ge: Posvećeni miru i svetu bez siromaštva 1Ilustracija Foto EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, izjavio je na radnom ručku sa novinarima nacionalnih medija da je Švajcarska posvećena globalnom miru, razvoju i svetu bez siromaštva, kao i očuvanju životne sredine.

– U cilju doprinosa globalnom miru, naša zemlja je posvećena podršci drugima u njihovom razvoju, a švajcarska bilateralna saradnja definisana je ustavom i deo je spoljne politike Švajcarske. Snažno verujemo da naša mirovna, ekonomska i socijalna stabilnost u velikoj meri zavise od situacije u svim delovima sveta, posebno u susednim zemljama. Smatramo Srbiju bliskim susedom, iako ne delimo granice, naglasio je ambasador Ge, sumirajući rezultate na kraju prve godine sprovođenja Švajcarske Strategije saradnje sa Srbijom 2018-2021.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju, rekla je da Švajcarska želi da pruži podršku tamo gde je ona potrebna, „zbog čega nova Švajcarska strategija saradnje prati prioritete Vlade Srbije, od reforme

javne uprave i digitalizacije, pa sve do dualnog obrazovanja“. Ona je ukazala na nekoliko važnih aspekata rada koji odlikuju projekte koje finansira Švajcarska, među kojima su transfer znanja u oblastima u kojima je Švajcarska poznata, pružanje podrške na osnovu konkretnih potreba na terenu, uvođenje novih, inovativnih pristupa u radu koji odgovaraju potrebama lokalne zajednice, usmerenost na konkretne i dugoročne rezultate koji unapređuju život građana.

Najavljen je i novi program „Za aktivno civilno društvo“, kojim će se u 2019. godini podržati veće učešće građana u procesu donošenja odluka. Cilj Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom je da do 2021. godine dostigne dodatnih oko 4.000 zaposlenih građana, 10 miliona evra ostvarenog prihoda, sedam miliona evra izvoza u IT sektoru, poboljšanje uslova života za 10.000 građana zahvaljujući unapređenoj energetskoj efikasnosti, kao i unapređeno pružanje usluga građanima u čak 100 jedinica lokalne samouprave.

Radnom ručku prisustvovali su predstavnici Radio televizije Vojvodine, TV Prve, Nedeljnika, Novog Magazina, Novosti, Blica, lista Danas, Politike, Ekonometra, Nove ekonomije, kao i drugih medijskih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari