Uprkos oštroj opoziciji oko polovine konzervativnih poslanika i oštre debate koja je trajala ceo dan, parlament Velike Britanije glasao je preksinoć u korist istopolnih brakova u Engleskoj i Velsu, pošto je 400 poslanika Donjeg doma glasalo „za“, dok je njih 175 bilo „protiv“.


Iako ovaj zakon sada mora da prođe detaljnu parlamentarnu proveru, Britanci su praktično omogućili homoseksualnim parovima da se venčaju, i to samo nekoliko dana posle Francuza, koji su to učinili 3. februara kada je francuski parlament podržao najvažniji član predloga zakona o legalizaciji istopolnih brakova.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da usvajanje zakona „važan korak napred koji ojačava društvo”, iako se 136 poslanika njegove Konzervativne stranke protivilo zakonu. Prema navodima Bi-Bi-Sija, među njima su dva kabinetska ministra, sekretar za životnu okolinu Oven Paterson i velški sekretar Dejvid Džons, osam nižih ministara i osam predvodnika poslaničke grupe.

Na kraju je 127 konzervativaca glasalo u korist zakona, 35 „protiv“, dok je njih pet bilo uzdržano. „Ja sam veliki pobornik braka. On pomaže ljudima da se vežu jedno za drugo, i mislim da je pravedno da i gej osobe mogu da se venčavaju. Jeste, ovo je pitanje jednakosti, ali se takođe radi i o tome da se ojača naše društvo“, rekao je Kameron.

Interesantno je da je poslanicima dat slobodan glas, tako da pre glasanja nisu dobili naloge iz svojih poslaničkih grupa. Inače, ovaj Zakon omogućuje različitim verskim zajednicama da odluče same da li će venčavati gej osobe. Istopolni brakovi u većinskoj Anglikanskoj crkvi su nelegalni.

Što se tiče Francuske, čak 249 poslanika glasalo je „za“, a 97 „protiv“ braka „kao zajednice dve osobe“. Dosadašnja definicija je predviđala brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene. Taj Zakon su podržali socijalisti predsednika Francuske Fransoa Olanda, kao i njihovi koalicioni partneri. Rasprava o tom predlogu će trajati oko dve sedmice, pre no što se o njemu bude glasalo 12. februara.

Danska probila led

Istopolni brakovi dosad su priznati u Holandiji, Belgiji, Kanadi, Španiji, Južnoafričkoj republici, Argentini, Portugalu, Danskoj, Islandu, Švedskoj, Norveškoj, kao i u šest saveznih država SAD. Prva zemlja koja je priznala pravo na zakonsku zajednicu istopolnih parova bila je Danska, a zakon o registrovanom partnerstvu donela je 1989.

„Neće dobiti rusku decu“

Moskva – Legalizacija gej brakova u Francuskoj i Velikoj Britaniji umanjuje šanse za državljane tih zemalja da usvajaju decu iz Rusije, ocenio je juče predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava Konstantin Dolgov. „Francuski homoseksualci neće imati našu decu“, rekao je u ponedeljak Pavel Astahov, koji je u Kremlju zadužen za prava dece, prenela je Beta. Homoseksualnost je u Rusiji do 1993. bila krivično delo, a do 1999. se zvanično smatrala psihičkim poremećajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari