Gej-lezbejski info centar: Provociranje pravoslavnih vernika nije LGBT+ aktivizam 1foto: Shutterstock/Yiorgos GR

Gej-lezbejski info centar ogradio se od organizatora Parade ponosa Beograd u okviru koje je najavljeno predavanje „Kvir sveci i kvir slave“ koje će održati Nik Jovčić-Sas, jer smatraju da provociranje pravoslavnih vernika nije LGBT+ aktivizam.

„Gej-lezbejski info centar ima potrebu da se ogradi od organizatora Parade ponosa Beograd i njihove konstantne potrebe da provociraju pravoslavne vernike, umesto da stvaraju i podržavaju inicijative koje će stvarati partnerstva i voditi do pomirenja, tolerancije i smanjenja tenzija“, naveli su u saopštenju.

Ocenili su da organizatori žele da izazovu negativne reakcije javnosti, te da je LGBT populacija talac organizatora Parade ponosa Beograd, događaja koji se pogrešno pripisuje celoj zajednici.

„Istraživanje koje smo sproveli na društvenim mrežama pokazuje da 73 odsto LGBT osoba smatra da Parada ponosa nije ključni metod za unapređenje LGBT prava, kako organizatori vole da je predstave i da 69 odsto ispitanih LGBT osoba neće doći na ovogodišnju Paradu ponosa“, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik gej-lezbo info centra Predrag Azdejković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari