Iran je odlučio da pozove na konsultacije svog ambasadora u Azerbejdžanu Mohameda Bagera Bahramija, pošto je Baku optužio Teheran da vodi „antiazerbejdžansku kampanju“. Iran širi neistinite glasine da će u Bakuu ove nedelje, tokom održavanja manifestacije Evrosong, biti održana gej parada, rekao je Ali Hasanov, blizak saradnik predsednika Azerbejžana Ilhama Alijeva.


– Oni daju izjave o nečemu čega nema. Mi organizujemo Evroviziju, a ne gej paradu. U azerskom jeziku, zapravo, ne postoji izraz „gej parada“, za razliku od njihovog jezika (farsija) – rekao je Hasanov.

Hasanov je rekao da je Iran ljubomoran zbog ekonomskog uspeha Azerbejdžana i zabrinut zbog toga što ima sekularnu vladu. Na iranskim internet sajtovima ranije su plasirane tvrdnje o održavanju gej parade u Bakuu. Pre odluke o povlačenju ambasadora Bahramija, ispred Ambasade Irana u Bakuu nekoliko stotina Azera iz nevladinih i omladinskih organizacija, navodi Today’s Zaman, protestovalo je zbog „neprihvatljive podrške“ Irana Jermeniji. Na demonstracijama je Iran, južni sused, opisan kao pretnja po Azerbejdžan.

Za sada nije poznato kada će se ambasador Irana vratiti u Azerbejdžan. Odnosi dve države napeti su poslednjih nekoliko meseci pošto je Teheran optužio Baku da je pomogao izraelskoj tajnoj službi da ubije iranskog nuklearnog naučnika. Iran je podozriv prema Bakuu i zbog medijskih navoda da je Azerbejdžan pregovarao o ustupanju svojih aerodroma Izraelu za moguće napade na iranska nuklearna postrojenja. U februaru i martu Ministarstvo za nacionalnu bezbednost Azerbejdžana tvrdilo je da iranski agenti u Bakuu spremaju terorističke napade. Iran je povukao ambasadora iz Azerbejdžana i 2009. prilikom posete izraelskog predsednika Šimona Peresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari